El Mallorca pica primer

• El River va al descans amb un desavantatge de 17 punts que a punt està de remuntar als últims vint minuts. (92-83).
INCA

Vicens, amb la pilota, defensa la posició sota la pintura pressionat per Rob Johnson, ahir al Palau Municipal d'Esports d'Inca. Foto: DIARI DE MALLORCA

El River Andorra va caure ahir en el primer partit de la final del play-off d'ascens a la pista d'un Iberostar Mallorca que va tenir suficient amb mitja part per encarrilar la victòria. El conjunt de Xavi Sastre guanya per tant el primer assalt d'un enfrontament que decidirà l'equip que acompanya el Knet Rioja a LEB Or amb un 92-83 inapel·lable.

Els primers cinc minuts van destacar per la igualtat entre els dos equips de cara a cistella. Hi havia encert pels dos bàndols. ¿Que el Mallorca anotava? El River responia i viceversa. Fins que els locals, que es veien més lleugers de pressió, van començar a marcar distàncies. Axton, Torres –vuit punts en els primers deu minuts–i Vicens continuaven tirant del seu equip en l'aspecte ofensiu mentre que en defensa els balears van tornar-se més agressius. El resultat no va trigar ni dos minuts en notar-se: 21-13 (minut 7).

Aquest primer parcial d'11-3 va servir als balears per creure's superiors i les distàncies van continuar ampliant-se fins fins el 28-16 tot i que Matalí va encertar amb un tir lliure i una cistella sobre la botzina per evitar que el River acabés el primer quart per damunt de la barrera dels deu punts (28-19).

EL MALLORCA S'ESCAPA / No sabia com sortir d'aquesta dinàmica l'equip de Peñarroya i en una final això es paga. El Mallorca va continuar crescut, esperonat pel seu públic, i menjant terreny en l'electrònic a base de bones defenses i amb tants recursos de garanties en atac. Si al primer quart Torres havia destacat en la faceta anotadora, en el segon va ser Vicens, amb deu, el que més va veure cistella però qualsevol podia anotar: Axton, Bivia, Garcia, Alonso, Green... I un triple d'Axton significava el 47-29. 18 d'avantatge. Masses punts en només 17 minuts i sense capacitat de reacció per part dels de Peñarroya, que van aguantar com van poder fins el descans: 58-41.

Era evident que al River li faltava agressivitat defensiva ja que portava només cinc faltes d'equip –per nou del Mallorca– i només comptava amb quatre assistències repartides entre Matalí i Santamaria per setze dels locals, repartides entre set jugadors.

La pausa, però, va ser fructífera per al conjunt tricolor ja que a la represa va demostrar perquè està en la final del play-off, que pot refer-se de tot. Amb un parcial de 0-9 del qual set punts van ser d'un Matalí impressionant a la pintura el River va tornar a veure la llum (64-65, minut 25) tot i que Johnson havia vist la tercera personal i va haver de tornar a la banqueta. El Mallorca, com s'esperava, va recuperar l'alè perquè el partit estava recuperant l'emoció i amb moltes dificultats davant un River ficadíssim en el partit va poder mantenir les distàncies per afrontar els decisius deu minuts que restaven amb un favorable 75-65.

DE NOU PER SOTA DELS DEU PUNTS / Peñarroya va treure tota l'artilleria d'entrada en el quart periode: Zamora, Matalí, Holmes, Sánchez i Johnson. Un triple de Cabot en la primera jugada va alimentar les ilusions de la parròquia local però una cistella de Holmes i un triple de Johnson van permetre el River baixar de la barrera de deu punts que s'havia obert a l'inici del segon quart. I els de Peñarroya van continuar augmentant el parcial fins un 2-10 gràcies a un triple de Santamaria que significava el 80-75 quan faltavene sis minuts.

Tot havia donat un gir inesperat. El River anava a més, estava amb confiança i molt treballador en defensa. El Mallorca, per contra, ja no movia la pilota amb tanta velocitat, li costava puntuar... Matalí continuava sense fre sota els taulells i els seus companys el buscaven una vegada i una altra fins que es va posar a tir de triple poc després (83-80). I el tècnic del conjunt balear, Xavi Sastre, va aturar l'empenta visitant amb un temps mort.

Era com una partida d'escacs entre els entrenadors, sens dubte. Perquè en la represa la missió va consistir en aturar Matalí, això es va aconseguir amb èxit i a més van anotar Torres i Alonso per fer el 87-80. Peñarroya va haver de respondre amb un altre temps mort per buscar altres alternatives en atac.

Les consignes del tècnic, però, no van donar fruits perquè fins que quedava un minut el marcador pràcticament ni es va moure (89-81) i tot apuntava a que aixecar vuit punts de diferència amb el que faltava era una quimera. Peñarroya, però, ho va intentar. Va demanar temps mort a 58 segons per al final. Només quedava buscar jugades ràpides, encertar, fer personal perquè el temps no avancés i encomanar-se a les errades alienes en els tirs lliures.

Matalí va posar a tir de sis el River en la següent acció i Bivia, objecte de falta personal, va fallar un tir lliure (90-83) a 27 segons, però Santamaria va esvair tota opció de miracle en perdre la pilota en el següent atac tricolor. 48 hores de descans i demà segon partit, a les 20.30 hores de nou a Inca.