PUBLICITAT

El Senat, a punt de despenalitzar el contraban fins a 20.000 euros

  • El projecte de llei està pendent de ser aprovat pel plenari
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

La comissió legislativa d'Economia i Hisenda del Senat espanyol ha donat llum verd al projecte de llei de modificació de l'actual Llei orgànica de prevenció del contraban, que preveu despenalitzar el contraban de tabac inferior a 20.000 euros. El text, que va ser tramès pel Congrés dels Diputats el mes d'abril passat, resta pendent d'aprovació per part del ple de la cambra alta.

L'esmentada comissió va acceptar aquesta setmana mateix, com a dictamen, l'informe presentat per la ponència encarregada d'estudiar el projecte de llei. Un informe que acorda mantenir el text tal com el va trametre el Congrés dels Diputats, és a dir, sense incorporar cap de les 27 esmenes que havien presentat els diferents grups polítics.

D'aquesta manera, el projecte de llei arribarà al Ple del senat amb una modificació que, segons recullen diversos mitjans espanyols, ha generat malestar entre el sector tabaquer. Es tracta de la despenalització del contraban de tabac quan el seu valor sigui inferior a 20.000 euros, quan el límit actual és de 6.000 euros.

Els tabaquers estan convençuts que aquest canvi suposa una despenalització encoberta del contraban, que es traduirà en un augment del comerç il·lícit del tabac. Això, tenint en compte l'encariment progressiu i continuat dels paquets de cigarretes.

L'esmena dels fronterers / Entre les esmenes que s'havien presentat, i que la comissió legislativa no ha inclòs en el seu informe, hi havia la proposta del grup parlamentari socialista per reduir a 200 cigarretes el nombre de tabac que els treballadors fronterers poden passar cada mes per la duana. L'esmena, amb forma de disposició addicional, feia referència explícita a Andorra i Gibraltar: «Es redueixen a 200 cigarretes al mes les exempcions fiscals previstes (...) per als viatgers residents i treballadors fronterers de la zona fronterera amb Gibraltar i el Principat d'Andorra, i en relació amb les labors de tabac que introdueixin a Espanya».

La proposta va ser rebuda amb preocupació per la FACA i els estanquers del Principat que, en qualsevol cas, veien inviable un control d'aquest tipus.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT