PUBLICITAT

El Govern emprèn mesures per contenir les despeses corrents

  • L'Executiu ha començat a renegociar els contractes de lloguer de l'Administració per rebaixar-ne el preu
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, a la sessió d'ahir del Consell General. Foto: TONY LARA

El Govern ha començat a renegociar els contractes de lloguer de l'Administració amb els respectius propietaris, amb l'objectiu d'aconseguir una rebaixa en el preu que actualment paga pels immobles que no són propis, però que acullen serveis diversos. Aquesta renegociació, que s'allargarà un parell de mesos segons les previsions de l'Executiu de Toni Martí, s'emmarca en el paquet de mesures per a l'estalvi en la despesa corrent, tal com va assenyalar ahir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca. Cinca va actuar de portaveu del Consell de Ministres i va informar també de la pròrroga de l'acord sobre el trasllat de residus amb el govern d'Espanya.

Durant la campanya electoral, Demòcrates per Andorra havia insistit sobre la contenció de la despesa corrent de l'Administració. No és estrany, doncs, que una de les primeres mesures acordades pel Govern vagi precisament en aquesta línia. Tot i que no s'ha quantificat la despesa que suposen els lloguers per a l'erari públic, el ministre de Finances va ser prou clar: «Cada euro que gasta l'Administració ha d'estar molt ben justificat i, per tant, qualsevol estalvi, sigui molt o poc, serà benvingut».

A partir d'un inventari de béns immobles llogats, que inclou locals, terrenys i naus, el Govern ha procedit ja a contactar amb els diferents propietaris. De fet, es tracta d'un procés que es va iniciar dimecres mateix i que, segons va apuntar Cinca, «es podria allargar dos o tres mesos».

Cinca va ser prudent a l'hora de parlar de la negociació amb els propietaris i, més enllà de fixar un termini aproximat, va evitar donar cap percentatge concret d'estalvi. Al capdavall, va dir el titular de Finances i Funció Pública, «no tots els locals llogats són igual de substituïbles», és a dir, hi ha locals que per a l'Administració són més valuosos que altres. La negociació parteix clarament de la voluntat d'estalvi, però també d'adaptar el preu que es paga a la realitat del mercat. «Els privats també renegocien els seus contractes», va afegir Cinca.

Igualment, el ministre va recordar que la nova seu del Consell General té encara espais buits, que han de servir per acollir serveis com ara l'Agència de Protecció de Dades.

En paral·lel a aquesta renegociació, el Govern ha donat instruccions als encarregats de la gestió dels túnels, per tal de disminuir els nivells d'intensitat de l'enllumenat i també per adaptar millor aquest enllumenat a les hores de sol. Tot plegat, va assenyalar Cinca, per reduir la despesa energètica.

El ministre de Finances i Funció Pública està convençut que totes aquestes mesures, al costat d'altres que es puguin emprendre properament, han de permetre un estalvi important, «que es veurà reflectit en diferents partides del pressupost per al 2012».

CONVENI PELS RESIDUS / Un altre dels acords presos durant l'última reunió del Consell de Ministres és la pròrroga de l'acord sobre el trasllat i la gestió dels residus amb l'Estat espanyol. Cinca va explicar que aquest acord vencia dimecres i que el Govern volia més temps per estudiar la signatura d'un nou acord en aquesta matèria, amb l'objectiu d'incorporar-hi noves clàusules que donin «una cobertura més àmplia».

Per obtenir un marge de negociació més ampli, el Govern va sol·licitar una pròrroga d'un any, que ha estat acceptada per part del govern espanyol. Segons Cinca, el futur acord podria incloure la possibilitat d'importar residus per ser incinerats al forn de la Comella.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT