PUBLICITAT

Aprovades 'in extremis' les mesures per passar l'avaluació del Moneyval

  • Saboya fa una crida a convertir l'examen del Consell d'Europa en un aparador per mostrar rigor i voluntat d'obertura
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Debut del gabinet demòcrata al Consell General. I debut en un escenari impregnat d'aquest ànim d'unanimitat i no confrontació que Toni Martí voldria infondre a la política andorrana: dues votacions, dues aprovacions per assentiment. El Consell General va aprovar ahir les mesures que permetran complir amb 10 de les 14 mancances que el Moneyval –la comissió del Consell d'Europa en la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme– va detectar en la darrera avaluació efectuada al Principat. Una aprovació in extremis, només 24 hores abans que el Moneyval dugui a terme, avui, la següent avaluació

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va parlar de «rigor, competitivitat i obertura», com els eixos que han de regir les reformes financeres que el Govern i el Consell han de dur a terme. Saboya va ser l'encarregat de presentar a la Cambra la proposta de ratificació de la Convenció de les Nacions Unides contra la delinqüència organitzada transnacional, un text que Andorra va signar el 2001, que està en vigor des del 2003, però que el Principat encara no havia ratificat.

En aquest sentit, el president del Grup Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va lamentar la lentitud amb què es tramiten alguns convenis internacionals: «A la comunitat internacional li costa entendre com és que es triga tant a ratificar-los», va declarar Bartumeu després de recordar que va ser el seu Govern el que va enviar al Consell la proposta de ratificació. Amb tot, els socialdemòcrates van voler donar una imatge de suport sense fissures a l'Executiu en aquesta qüestió per «evitar mantenir-nos en zones d'ambigüitat».

Des de les files demòcrates, la consellera i exministra d'Exteriors Meritxell Mateu, no va acceptar les vetllades crítiques de Bartumeu a les dilacions de l'etapa de gabinets liberals: «Andorra ha adoptat multitud de convenis internacionals en els últims anys i si n'hi ha que estan pendents de ratificació és per què hi havia altres urgències», va declarar Mateu que, acte seguit, no va poder evitar recordar: «El PS no va portar aquest conveni a ratificar al Consell fins el gener i els socialdemòcrates havien arribat al poder al juny del 2009». Però acte seguit Mateu va tirar de manual demòcrata –aquella efectiva barreja d'estil Guardiola i Peace and Love– per concloure que, al capdavall, «tots els governs ho han fet de la millor manera possible». És admirable l'elevat grau d'autodisciplina de les exministres liberals a les quals –tal vegada– el cos els demanaria una altra cosa: menys bonrotllisme i més saltar a la jugular socialdemòcrata quan estigui al descobert.

de l'examen a l'aparador / Mateu també va discrepar amb Bartumeu sobre el resultat que obtindrà Andorra en la propera avaluació del Moneyval. Mentre el líder socialdemòcrata va afirmar que quedava «molt per fer» i que, malgrat la feina duta a terme, el resultat no seria satisfactori, Mateu va insistir en què el pas efectuat ahir era molt significatiu: «Abans de la votació d'aquesta tarda hi havia 14 punts pendents de compliment i ara només en queden quatre», va dir l'exministra d'Exteriors. Amb tot, Bartumeu no va descartar una nova «estirada d'orelles» per part del Moneyval: «Al capdavall el que es demana és més transparència en l'activitat financera», va dir el president del Grup Socialdemòcrata.

Saboya, per la seva banda, va voler donar la volta a l'expressió de l'«estirada d'orelles» que havia fet Bartumeu: «És cert que el món ens mira i ens avalua a través d'aquests mecanismes», va dir el titular d'Exteriors, «però cal invertir la tendència i no veure'ls com un examen, sinó com un aparador, com una oportunitat per demostrar el nostre rigor, la nostra proactivitat i la nostra voluntat d'obertura». Per a Saboya, el fet que el Moneyval detectés mancances en l'ordenament andorrà no és, per si sol, un símptoma negatiu, ja que les exigències en aquesta matèria evolucionen a un ritme molt ràpid: «Ara mateix, treballem en base a recomanacions d'avaluacions passades, però no sabrem mai el grau d'exigència que tindran les avaluacions en el futur».

De l'examen a l'aparador / La votació d'ahir no cobreix totes les mancances detectades pel Moneyval. Les que encara queden pendents seran objecte d'altres modificacions legislatives durant l'estiu. Així ho va anticipar Saboya i el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, que va defensar davant la Cambra altres modificacions legislatives. Cinca va explicar que la resta de canvis que caldrà introduir no es van sotmetre ahir a votació «per no abusar del procediment d'extrema urgència i necessitat» amb què s'han tramitat els textos aprovats ahir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT