PUBLICITAT

El 60% dels empleats de Pyrénées escullen representants

  • La direcció qualifica les xifres de participació de «realment positives i excel·lents»
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els membres d'una mesa busquen en el cens el nom d'una treballadora que vol emetre el seu vot, ahir Foto: TONY LARA

Dels 478 treballadors dels Grans Magatzems Pyrénées que tenien dret a vot en les eleccions que es celebraven ahir per escollir els delegats de personal de l'empresa –en total hi treballen 520 persones, però només tenen dret a sufragi les majors de 18 anys, amb una antiguitat mínima de sis mesos i una jornada laboral d'un mínim de 25 hores setmanals–, 282 el van exercir. Això és un 60% dels electors, una dada que des de la direcció de l'empresa es va considerar que mostra una participació «realment positiva» i que es va qualificar «d'excel·lent», sobretot tenint en compte que en aquesta època ja hi ha força personal de vacances, tal com va remarcar el director de recursos humans del grup, Josep Manzano.

En les eleccions hi concorrien cinc candidats per les quatre places de delegat de personal que corresponen pel nombre de treballadors. Finalment van ser escollits per a representar els treballadors Júlia Botello, amb 155 vots; Maria José Gallardo i Ana Maria Holguin, amb 132 vots cada una; i Daniel Rodrigues, amb 131 vots.

Del grup Pyrénées, aquesta era la tercera empresa a celebrar eleccions, i quedaran per convocar-les en cinc d'altres. En el cas de les dues empreses del sector de l'automòbil, aquestes escolliran els seus representants abans del proper 12 de juliol, ja que en tots dos casos ja s'ha recollit el 15% de signatures necessàries per promoure les eleccions i s'ha presentat la documentació al departament de Treball i a la direcció de l'empresa.

TREBALLADORS RESPONSABLES / Les urnes es van obrir a les 10 del matí i es van tancar a les 17 hores, un horari que, dóna «cobertura de tots els torns possibles», va assenyalar Manzano. Però l'organització de la jornada electoral era responsabilitat de les tres meses constituïdes –amb els tres treballadors de més i menys edat i els de major antiguitat–, encara que l'empresa ha posat tots els mitjans per fer-la possible. Per part dels treballadors que formaven part de les meses, Rafel Cervera va comentar que l'organització de les eleccions havia comportat «una mica més de feina, però no excessiva».

La implicació dels treballadors, però, és remarcable. Fins i tot alguns dels que ahir lliuraven es van acostar al lloc de treball per tal d'exercir el vot, tal i com van assegurar tant Manzano com Cervera. El primer va qualificar el gest com un «acte de responsabilitat», i el segon va argumentar que «hi ha molt ànim de participació». De fet, Cervera va manifestar que la iniciativa d'escollir delegats de personal era bona per a tots i els comentaris que havia anat sentint per part dels companys, «s'ha rebut bastant bé». Finalment, el treballador es va mostrar esperançat que si amb els delegats de personal «hi ha coses que es poden millorar, doncs que així sigui».

D'altra banda, Manzano va defensar el retard en les eleccions –el termini per constituir els comitès de seguretat i salut s'acabava el 21 d'abril passat– argumentant que «és un procés lent però lògic de conscienciació per part d'empresaris i treballadors perquè aquestes eleccions se celebrin», tenint en compte que a Andorra «no tenim ni hem tingut tradició de representació col·lectiva de treballadors». Així mateix, va celebrar que la societat vagi madurant i es passi «d'una relació per decret a una relació per negociació».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT