PUBLICITAT

Josep Manzano: «Ens ha sorprès en positiu l'actitud de la plantilla en promoure les eleccions»

E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Josep Manzano, director de recursos humans de Pyrénées, ahir Foto: TONY LARA

–¿Com rep la direcció la promoció d'aquestes eleccions?

–Com quelcom d'una normalitat absoluta. Hi ha tot un capítol del Codi de Relacions Laborals que parla de la participació dels treballadors en l'empresa i la capacitat que tenen d'organitzar-se. Avui escollim els delegats de personal, que seran els interlocutors de l'empresa a partir d'ara i ens permetran també complir amb la Llei de seguretat i salut en el treball, que a una empresa com Grans Magatzems Pyrénées ens compromet a tenir des de l'abril passat comitès de seguretat i salut. Però aquests han d'estar constituïts per representants de l'empresa i pels delegats de personal. Si no hi ha eleccions, no es poden constituir els comitès, i això és un greu inconvenient per a l'empresa, perquè aquests són una eina bàsica per aplicar la Llei, i això redundi en benefici de tots, en la salut dels treballadors i de la pròpia empresa, que tindrà un índex d'absentisme més baix. A més compleix amb una funció social: protegir la salut dels seus treballadors.

–¿L'empresa ha motivat els treballadors a promoure aquestes eleccions? Comentava que estan fora de termini per constituir els comitès...

–L'empresa fa temps que té clara la necessitat de tenir interlocutors. En aquest sentit, no ens hem limitat, ni hem volgut frustrar-nos, a l'hora de demanar representació per via dels delegats de personal. Pensem, a més, que tenim una gran responsabilitat a nivell de país, perquè som la primera empresa en volum de treballadors, i hem volgut compartir-la amb els treballadors. La veritat és que ha fet falta poca sensibilització perquè s'hagin promogut per un grup nombrós. La Llei obliga a què com a mínim el 15% dels treballadors signin conforme volen promoure eleccions, i per Pyrénées havien de ser 75. El departament de Treball ens ha retornat el document de recollida de signatures, i superen amb escreix les 100. La veritat és que ens ha sorprès molt positivament l'actitud que ha tingut el conjunt de la plantilla a l'hora de promoure aquestes eleccions.

–Potser el més important, com a director de recursos humans, és tenir un interlocutor vàlid i no un miler...

–Sí. Això no vol dir que perdrem la interlocució amb les persones, perquè la nostra obligació i vocació com a directius d'aquesta empresa és escoltar les persones. Per tant no estem limitant ni dient que a partir d'ara només parlarem amb els delegats de personal. Continuarem parlant amb tothom, però hi ha aspectes fonamentals de la relació laboral que necessàriament han de passar per uns interlocutors representatius. Al parlar de jornada laboral, d'horaris, parlem amb els representants, que tenen una posició prèvia compartida amb els companys i que amb l'empresa negocien arribar a acords que permetin que aquesta avanci i ho faci dins del que sempre ha estat per Pyrénées un factor fonamental, que és la implicació dels treballadors en els objectius de l'empresa.

–¿Començaran doncs amb els convenis col·lectius?

–La nostra aspiració és perfilar-los a curt termini. Tenim un reglament de règim intern que funciona i pensem que per si mateix ja és un embrió de conveni, i el que hem de fer és afegir-hi una sèrie d'aspectes que contempla la legislació. Estem parlant de factors que són vitals a l'hora de l'organització de les persones. Per exemple, el Codi de Relacions Laborals dóna la possibilitat de tenir una jornada anyal. Aquesta negociació permetrà distribuir de manera desigual la jornada al llarg de l'any, tenint en compte que som un país d'estacionalitat notòria, i podem fer que hi hagi més força de treball en les èpoques de temporada alta. Però això inexcusablement ha de ser objecte de negociació amb un acord d'empresa o col·lectiu amb els representants legals dels treballadors.

–¿Després aniran constituint els comitès de seguretat i salut?

–D'immediat.

–¿En què han de començar a treballar aquests comitès?

–A nivell del grup, teníem un bon camí fet en tema de plans d'emergència i prevenció... Però ara hi ha aspectes concrets que estem desenvolupant a través d'un servei propi de prevenció de riscos laborals, que ha començat a avaluar riscos i fer formació. El constituir el comitè ens permetrà abordar la formació de manera més eficient. I sobretot a l'emprendre mesures, per a l'observacio diària dels propis treballadors, que per la coneixença específica d'àmbits determinats, poden aportar la seva visió.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT