PUBLICITAT

El Consell aprova per unanimitat les mesures per a l'avaluació del Moneyval

  • Els dos grups parlamentaris han votat a favor de les dues mesures necessàries per a l'avaluació positiva
25052011_consell
Els escons del Govern, aquesta tarda. Foto: TONY LARA
El Conveni de cooperació penal internacional i de blanqueig de diners i la ratificació de la Convenció de les Nacions Unides contra la delinqüència organitzadda transnacional han estat aprovats aquest dimecres a la tarda pel Consell General. Els dos grups parlamentaris han votat a favor de les dues mesures necessàries per a l'avaluació positiva del Moneyval que s'ha d'efectuar aquest dijous 26 de maig. La votació d'aquests dos punts, s'ha fet per tramitació d'urgència perquè tal i com han indicat els consellers generals i ministres que han intervingut, no fer-ho, era exposar-se al retrocés de la imatge d'Andorra a l'estranger.
Els punts pendents per a l'avaluació del Moneyval que han estat portats a la sessió de Consell General d'aquest dimecres, s'han aprovat per assentiment després que els portaveus dels dos grups parlamentaris i del Govern hagin manifestat el seu suport. Tot i així, encara queden algunes qüestions pendents en relació a les recomanacions del Moneyval, que s'hauran d'aplicar en els propers mesos.

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha estat l'encarregat de presentar la ratificació de l'anomenat conveni de Palerm, i ho ha fet referint-se als termes "rigor, obertura i competitivitat", per explicar que el fet que s'hagi tramitat amb urgència no ha de ser un obstacle perquè es faci amb tot el rigor necessari que ha de mantenir-se en la lluita contra el blanqueig. A més, ha assegurat que l'adopció d'aquestes mesures serveix també per a l'obertura d'Andorra cap a l'exterior en tant que donen una credibilitat al Principat que és clau en la visió que té el món d'Andorra.

Quant al conveni de cooperació penal internacional i blanqueig de diners, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha indicat que era necessari presentar-lo per procediment d'urgència perquè si s'hagués fet més tard no s'hagués tingut en compte per a l'avaluació del Moneyval i això faria que perdés credibilitat internacional. Tot i així, ha afirmat que el nivell d'exigència evoluciona i que el Govern ja ha informat que es volen fer les modificacions que resten pendents.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, per la seva banda, ha volgut donar suport als textos indicant que no volia entrar en discussions formals perquè "la comunitat internacional sàpiga que en aquestes qüestions Andorra no vol deixar cap escletxa a la delinqüència organitzada". Tot i així, en declaracions posteriors al Consell ha dit que preveu que el Moneyval "ens estirarà de les orelles" perquè resten nombroses qüestions pendents que fan referència principalment a la transparència en l'activitat financera.

Les conselleres del grup parlamentari demòcrata que han intervingut en la sessió d'aquest dimecres han estat Sílvia Riva i Meritxell Mateu. Mateu ha explicat que hi havia 14 punts pendents i en resten quatre "que es faran amb la màxima celeritat possible". Quant al motiu pel que no s'han introduït aquestes quatre modificacions en la sessió d'aquest dimecres ha explicat que "la modificació del codi penal no es podia fer per extrema urgència". La consellera Sílvia Riva ha apuntat que han fet tot el possible tenint en compte que quan van arribar "quasi tota la feina estava per fer".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT