PUBLICITAT

El senat debat avui apujar el llindar del delicte de contraban a 20.000 euros

  • L'increment de 14.000 euros en la norma preveu un augment del tràfic de contraban per part de la indústria
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un cotxe amb caixes de tabac interceptat a la Seu d'Urgell Foto: GUÀRDIA CIVIL

El Senat espanyol té damunt de la taula dues propostes que en una primera ullada semblen contradictòries. Per una banda està la reducció de l'exempció fiscal dels transfronterers a passar 200 cigarretes per la frontera cada mes i avui es discuteix la modificació de la Llei orgànica de repressió del contraban amb l'objectiu d'actualitzar la tipificació d'aquest delicte d'acord amb els compromisos internacionals assumits augmentant fins a 20.000 euros el llindar que diu que en lloc de falta administrativa és delicte i que fins ara estava fixat en 6.000 euros. Per altra banda, els pagesos i els comerciants del Principat estan a l'expectativa de com acabarà aquesta regulació al país veí i en què li pot perjudicar.

Els nous imports mínims per a la delimitació del delicte es volen fixar en 50.000 euros amb caràcter general i en 20.000 euros en relació al tabac. Avui ,al primer punt de la sessió plenària del Senat es debatran les 27 esmenes presentades, algunes d'elles destinades a reduir aquest increment del llindar del delicte de contraban de tabac, ja que alguns grups parlamentaris consideren que tindrà efectes negatius per a l'economia espanyola i concretament en el sector de la venda minorista de tabac. Val a dir que el text va entrar al Congrés amb un límit de 30.000 euros que s'ha aconseguit rebaixar.

Un dels objectius que persegueix la reforma de la Llei orgànica de repressió del contraban és que el contraban de tabac només sigui delictiu a partir de 20.000 euros. La industria tabaquera ha alçat la veu en aquest sentit i alerta que permetrà que les màfies puguin moure grans quantitats de tabac més fàcilment sense més repercussió que una multa per infracció administrativa. Les tabaqueres detallen que en un cotxe hi caben cinc caixes amb un valor de 10.000 euros, i per tant consideren que es beneficia el contraban a gran escala.

En aquest sentit, el projecte de llei també indica que els canvis normatius que suposaran exigiran una revisió de la definició dels tipus d'infracció administrativa de contraban per adaptar-los als nous llindars de delicte.

Convergència i Unió ha presentat una esmena per reduir el llindar fins a 12.000 euros, mentre que el Grup Mixt proposa que no sigui superior a 9.000 euros, argumentant que la mesura és desproporcionada i produirà greus conseqüències per a l'economia general espanyola, amb efectes immediats en el sector de la venda minorista de tabac. Així mateix, també consideren que farà el país més atraient per a les xarxes internacionals de contraban, pel fet de llançar-se un missatge de menor contundència i menor lluita contra aquest tipus de contraban.

Està previst que un cop debatudes les esmenes, el text arribi al ple del Senat, i pugui retornar al Congrés a mitjans del mes de juny per ser aprovat.

EL PREU PUJA EL 32% DES DEL 2009 / El preu mitjà de les cigarretes ha augmentat el 32% des del 2009 com a conseqüència de les pujades de la fiscalitat espanyola, el que ha motivat un descens de les vendes legals, amb un traspàs al consum del tabac de picar i de pipa i un increment del mercat de contraban, segons marca l'estudi d'Analistes Financers Internacionals (AFI), encarregat per British American Tobacco (BAT). La picadura de la pipa s'utilitza per a fer-se cigarretes, el que explica que la venda d'aquesta llavor s'hagi multiplicat gairebé per cinc en el primer trimestre d'aquest any.

Fa un any, abans de l'augment dels impostos i la dels preus i la llei del tabac, el contraban suposava poc més del 3%. Ara, després que cada paquet de cigarretes hagi pujat gairebé un euro, el tràfic il·lícit suposa gairebé el 6% d'un sector amb caigudes de la venda legal del 25%. En suma, 4.320 milions de cigarretes, valorades en 720 milions d'euros escapen a la recaptació estatal. Val a dir que Cadis és la que té una major caiguda interanual de vendes legals, sent Andalusia i Galícia, les entrades principals de contraban i no tant Catalunya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT