PUBLICITAT

Un expert reclama «més política fiscal» a les reformes tributàries

  • Collado assegura que la llei «grinyola» en aspectes com la manca d'incentius per a les empreses
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Mora i Collado amb el ministre de Finances, ahir. Foto: TONY LARA

El soci de Garrigues Assessors Tributaris, Albert Collado, va analitzar ahir les reformes tributàries que està implantat el Govern, en una conferència organitzada ahir per l'Empresa Familiar Andorrana (EFA). Collado va assegurar que la nova llei, que clourà l'any vinent amb la imposició de l'IVA, serà un pas endavant en la voluntat andorrana d'ampliar les relacions amb l'exterior i signar convenis d'intercanvi d'informació, tot i que en la «seva arquitectura» conté alguns aspectes en els quals «grinyola». Un d'ells és la manca implícita «d'una política fiscal» que redueixi la càrrega tributària a les empreses. L'assessor va posar l'exemple de l'alliberament o rebaixa d'impostos per a empreses que fomentin el medi ambient, la formació, la internacionalització o l'I+D.

Collado també va criticar que les normatives fiscals penalitzen a nivell tributari les reorganitzacions empresarials, com en casos de fusions o aportacions d'accions. L'assessor va reclamar canvis en aquest sentit perquè els moviments «es puguin fer sense haver de pagar impostos».

També en la línia d'anàlisi de l'actual normativa tributària, Collado va exposar que caldria donar més facilitats a les petites i mitjanes empreses, introduir figures per regular el partenariat o la regulació dels impostos en la llicència de les patents, per tal d'eliminar el benefici del no resident, que no ha de pagar impostos si vol demanar-la.

També en aquest sentit, Collado va exposar que l'actual normativa andorrana es basa en el text legal espanyol, però va demanar al Govern que no interpreti la norma fiscal «com la interpreta Espanya, ja que Andorra ha de fer el seu camí».

PRESSIÓ FISCAL DEL 20% SOBRE EL PIB / D'altra banda, l'assessor també va fer una anàlisi de la situació fiscal andorrana en el marc d'Europa i partint de les tendències actuals. La pressió fiscal del Principat representa el 20,6% del PIB, fet que demostra que el país «no és un paradís fiscal clàssic». Malgrat tot, se situa lluny de la mitjana europea, que es del 40%, amb els països nòrdics al capdavant (48%) i Rumania per sota (28%). Collado també va explicar que davant la crisi els països opten per rebaixar l'impost de societats per potenciar l'establiment empresarial, i en canvi pujar les tributacions a les persones, com és el cas de l'augment de l'IVA o de l'IRPF.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT