PUBLICITAT

L'empresa més gran celebra eleccions a delegats de personal

  • Prop de 500 treballadors dels Grans Magatzems Pyrénées escullen demà els seus quatre representants
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Imatge de la façana dels Grans Magatzems Pyrénées Foto: EL PERIÒDIC

Grans Magatzems Pyrénées, l'empresa més gran del país, després de l'Administració central, celebra demà eleccions a delegats de personal. Per la seva dimensió, més de 500 treballadors, li corresponen quatre delegats i fins ahir es comptaven un mínim de cinc candidats per ocupar aquests llocs. No és però la primera empresa que escull delegats de personal: del mateix grup Pyrenées, altres dos ja han escollit els seus representants –Pyrénées Import Export, que ja disposa d'un delegat, i Pyrénées, S.A. amb prop de 100 treballadors en plantilla i dos delegats elegits– i els treballadors de la Universitat d'Andorra (UdA) i els del Centre de Tractament de Residus SA (Ctrasa) han comunicat al departament de Treball recentment –el dia 5 de maig i el 17 de maig respectivament– l'inici del procés electoral.

En les eleccions a delegat de personal dels grans Magatzems Pyrénées hi poden participar al voltant de 480 treballadors, que són els que compleixen els requisits establerts pel Codi de Relacions Laborals: ser majors de 18 anys i tenir una antiguitat mínima a l'empresa de sis mesos, amb un contracte no temporal i una jornada laboral mínima de 25 hores setmanals. Cada treballador podrà donar el seu vot a un màxim de quatre candidats. Els candidats compleixen requisits més estrictes: una antiguitat mínima d'un any a l'empresa i el recolzament d'un 20% del cens de personal, a més dels requisits també exigits per poder votar. Segons va informar ahir el director de recursos humans del grup, Josep Manzano, hi ha «segurs» cinc candidats, i per tant algun no podrà ocupar el càrrec de delegat de personal. Seran elegits els que més vots obtinguin, i en cas d'empat, seria representant dels treballadors aquell que tingui una major antiguitat a l'empresa. Igualment, es constituiran fins a tres meses –la Llei estableix que per cada 150 treballadors electors, s'ha de constituir una mesa– per facilitar les votacions dels treballadors. La constitució de les meses és a càrrec de l'empresa.

D'altra banda, els promotors d'eleccions a delegat de personal van informar que aquests processos tindran continuïtat en breu en d'altres empreses del grup.

L'OPINIÓ DE L'USDA / Des de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), el seu secretari general, Gabriel Ubach, va ironitzar sobre el fet que des de l'aprovació de la llei, a mitjans desembre del 2008, s'hagin celebrat tan poques eleccions per escollir delegats de personal. «És tot un èxit», va manifestar, tot recordant que des de la seva formació ja van criticar des de l'inici que aquest text «no va enlloc». Al seu entendre, caldria donar més garanties als promotors de les eleccions i sobretot als delegats escollits. Una possible via passa per «donar el valor que es mereix als sindicats» i que siguin aquests els qui promoguin les eleccions, així els treballadors tindrien en qui recolzar-se, segons va exposar Ubach.

De tota manera, la mateixa Llei del Codi de Relacions Laborals estableix un seguit de garanties per als representants dels treballadors en el seu article 113. Entre d'altres, no poden ser objecte d'acomiadament ni de sanció durant l'exercici de les seves funcions, ni dins l'any següent a la conclusió del seu mandat –sense perjudici de les causes d'acomiadament disciplinari–; tampoc poden ser discriminats en la seva promoció econòmica o professional; tenen prioritat de permanència davant eventuals acomiadaments que responguin a una necessitat d'amortització de llocs de treball per raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció. El text determina que els delegats disposen de quatre hores mensuals retribuïdes per a l'exercici de les seves funcions, i aquest crèdit pot incrementar-se per conveni col·lectiu d'empresa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT