Proesa del River a Tíjola

• Santamaria i Matalí tornen a destacar en un partit heroic que dóna l'accés a la final, contra el Mallorca
TÍJOLA

Holmes i Matemala lluiten per una pilota davant la mirada de Rafa Casals i Maglisceau, en el partit d'ahir al pavelló Municipal de Tíjola Foto: IDEAL

Passi el que passi en la darrera eliminatòria aquest River es mereix un monument. Ahir va tirar de l'heroicitat per doblegar el Promobys Tíjola a la seva pròpia casa, amb el seu públic omplint un pavelló per intimidar un equip de Peñarroya que arribava a la cita ja al límit en oxígen. Amb Howard lesionat, amb Johnson –que va jugar els 40 minuts– mermat per un esguinç en un turmell i amb el cansament acumulat després d'una temporada interminable aquest equip va guanyar ahir per 61-72 que significa el 3-2 en el global de l'eliminatòria i l'accés a la final, a la qual es trobarà amb el Mallorca. Són tres competicions les que ha jugat el River i tres les finals que acabarà disputant. Una proesa.

7-0 PER COMENÇAR / Pocs són els que creien que el River podria donar una altra campanada a Tíjola, vistes les circumstàncies. I els dubtes es van magnificar durant més o menys un quart d'hora des del començament del partit perquè l'equip d'Antonio Herrera va sortir disposat a no donar ni un mínim de possibilitats. En dos minuts guanyava 7-0 però el River no es va desfer perquè tot i no estar encertat en atac, en defensa funcionava. Només Matemalas, amb set punts, estava causant preocupació però en el rebot, faceta en la qual el Tíjola ha estat superior en els altres quatre partits, la cosa estava igualada (i així es mantindria fins el final, amb 37 per 35).

16 PUNTS REBUTS EN 20 MINUTS / El primer quart va expirar marcat pel primer parcial, amb un 15-8 i en el segon va començar el recital defensiu dels homes de Peñarroya. Un 0-9 que va trencar-se el minut 17 va donar el primer avantatge per al River, que ja no va deixar d'estar per davant fins el final. 20-23 que a més es va allargar fins el descans amb un Matalí imparable sota la pintura que va fer dotze punts en aquest període per arribar a la pausa amb un favorable 26-32.

El Tíjola només havia fet vuit punts entre el minut 10 i el 20, però el River va mantenir l'agressivitat defensiva tot i que Matalí va fer la tercera personal al 25 i l'equip d'Almeria de nou no va poder passar dels vuit punts en el tercer parcial. Un triple de Holmes va permetre superar la franja dels deu punts d'avantatge al minut 23 (32-44) i de nou l'aler americà va anotar des de més enllà de 6,75 abans d'entrar en el quart periode perquè el River s'escapés 35-50.

Zamora i Matalí van cometre la cinquena personal i Santamaria i Holmes tenien quatre. El River va haver de gestionar les faltes per no quedar-se sense banqueta tot i que pel bàndol local tampoc estava el seu home més determinant, Matemala.

Van anar passant els minuts i el River continuava sòlid en defensa i pagant amb la mateixa moneda cada vegada que el Tíjola encertava amb la cistella. Al minut 35 el marcador era de 32-59 i a falta de tres l'equip andalús va aconseguir apropar-se a vuit (52-60) però el River va saber gestionar l'avantatge i acabar la feina com deu mana.

Un triomf èpic, segons va assegurar Peñarroya a l'acabament del matx: «No hi ha dubte. Hem fet un partidàs en la situació més complicada de l'any i hem mostrat coses de les quals ens han acusat al llarg de l'any. Hem fet un pas endavant molt importat i el vestidor està exultat, unit... És el moment d'estar-ho i de manifestar-ho. El gran premi és més a prop.».