PUBLICITAT

Reunió per estudiar l'extensió glacial

  • L'esdeveniment espera acollir uns 120 experts al Centre de Congressos
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

El proper mes de juliol tindrà lloc a Andorra la 13a Reunió Nacional del Quaternari que se celebra cada quatre anys en diferents punts de la Península Ibèrica, i que aquest any es trasllada al Principat amb un simposi específic sobre el glacialisme. L'esdeveniment, organitzat conjuntament per l'Associació Espanyola per l'Estudi del Quaternari (Aequa), la fundació Marcel Chevalier i el Col·legi Ciències de la Terra d'Andorra, ja compta amb una vuitantena d'inscrits que presentaran els seus estudis, però s'espera que la xifra pugui arribar prop dels 120. Entre els convidats més destacats hi haurà quatre especialistes de renom internacional: Marc Calvet, Geoffrey Boulton, Francesc Burjachs i Mari Claire Prat, i també experts del país, com són Carles Miquel del Departament de Medi Ambient o Xavier Planes d'Ordenament Territorial, va informar l'ANA.

La reunió quadriennal sobre el Quaternari se celebra des del 1972 en diverses localitzacions de la Península Ibèrica, i aquest any s'ha triat Andorra. El canvi d'ubicació que se sol fer respon a la voluntat que totes les regions tinguin representació en el coneixement del Quaternari i a poder treure a la llum nous estudis i ampliar els ja existents.

Aquest any la reunió es dividirà en dos grans cicles, un de general i d'ampli espectre sobre qüestions del Quaternari, que tindrà lloc del 4 al 6 de juliol al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, i un simposi sobre glacialisme, el dia 7 de juliol. A més, s'organitza una excursió de tres dies dedicada a l'extensió glacial del Pirineu, que anirà des de Puigcerdà fins a Jaca i que servirà per veure l'empremta de les geleres i reconèixer els canvis de clima que hi va haver en el passat.

Valentí Turu és membre de la fundació Marcel Chevalier, i ha estat un dels organitzadors de l'esdeveniment a Andorra. Va explicar que durant les tres jornades del congrés s'ha previst organitzar taules de treball durant les tardes i fer excursions als matins per tractar en directe els espais estudiats. Un exemple és el forn de Canillo, que centrarà una part dels estudis presentats. Per a les excursions, els comuns de Sant Julià, Ordino i Canillo financen una part del transport perquè es pugui obrir al públic.

En les reunions de treball, els experts presentaran els seus estudis, revisats per dos correctors de l'esdeveniment. Entre ells hi haurà representants andorrans: Carles Miquel, Xavier Planes i Joan Altimir.

La trobada estarà oberta a tothom, també es dirigeix a aquelles persones amb sensibilitat pel medi natural i cultural, va assegurar Turu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT