PUBLICITAT

Demostració d'integració de diferents comunitats nacionals de residents

  • Múltiples associacions ensenyen la riquesa cultural que conviu al país
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Les autoritats i altres ciutadans visiten ahir la Fira de la Diversitat, ahir Foto: TONY LARA

Carlemany i Ermessenda, els gegants de la capital, donaven la benvinguda a múltiples associacions culturals de comunitats de residents, i també nacionals, que ahir van fer gala de bona convivència a l’envelat del Parc Central d’Andorra la Vella. Van mostrar les seves danses, músiques i vestits tradicionals, van dur productes propis de la gastronomia de les diferents regions representades, i, en el cas dels andorrans, van ensenyar a ballar el Contrapàs i a fer falles. La fira va servir per celebrar el Dia mundial de la diversitat cultural, declarat per la Unesco.
La iniciativa del Comú d’Andorra la Vella volia mostrar que la diversitat cultural existent al país «és enriquidora i fa que aprenem dels uns dels altres», va manifestar la cònsol major, Rosa Ferrer, que va ser l’encarregada de tallar la cinta en la inauguració d’aquesta primera Fira de la Diversitat Cultural, acompanyada de l’ambaixador espanyol, Alberto Moreno, consellers del Comú i els presidents de les associacions participants a l’esdeveniment. Ferrer també va parlar de la necessitat d’organitzar esdeveniments com el d’ahir per afavorir la participació ciutadana i la integració.
En relació a aquest darrer concepte, la cònsol major va manifestar que s’hauria de fer més feina per afavorir la integració a nivell lingüístic, malgrat ja es facin moltes coses i es tracti a tothom per igual, i que aquesta requereix de «la implicació de tothom», no només de les administracions, sinó també de la ciutadania.
Per part de la majoria de comunitats representades a la fira, es va constatar les «facilitats» que el país dóna per a la integració dels nouvinguts i es va assenyalar l’idioma com a principal dificultat. Així, l’organitzadora dels International Singers, Claire Allacard, va destacar que les facilitats donades «no les havia trobat en d’altres països» pels que ha passat, i va explicar que en el seu cas, l’ajuda la va rebre des de la seva arribada al departament d’Immigració, on la van orientar.

LA DIFICULTAT DELS INICIS / Però per més facilitats, també és certs que els principis sempre són més durs. «Andorra és un país dur, i per integrar-te ho has de tenir molt clar», manifestava el representant de l’associació de cubans Cubatey –en creació–, César Hernández, que va afirmar també que el col·lectiu cubà està entenent que cal aportar «el gra de sorra a la cultura que ens acull». En aquest cas, Hernández va justificar que la diferència cultural i de clima, «la manera d’entendre la vida i el tracte amb la gent» dels habitants del país, els fa més complicada l’adaptació.
En representació dels filipins, Virgínia Custodio, de l’associació Filand, va recordar que «al principi tenia més dificultats per parlar», però que amb el pas del temps «aprenem el català». Però no tots: «n’hi ha que no tenen tanta voluntat», va assenyalar.
Per contra, pels italians venir a Andorra «és fantàstic i no tenim cap problema», tenint en compte la proximitat de les llengües. D’aquesta manera expressava la presidenta de l’Associació Italiana d’Andorra, Donatella Locatelli, que la majoria dels italians vinguts es troben molt integrats. De tota manera, Locatelli va assenyalar que hi ha diferències remarcables entre els italians que provenen d’Itàlia i els que provenen de l’Amèrica Llatina, com els italoargentins, que pateixen més dificultats.

EXEMPLE D’INTEGRACIÓ / En els International Singers es troba un gran exemple d’integració. La coral agrupa persones provinents de fins a 19 països diferents i són com una «família», va assegurar Allacard. En ella mateixa s’hi troba un altre exemple d’integració. Provinent de la Gran Bretanya i havent visitat diversos països, finalment s’ha afincat entre aquestes muntanyes i és titular d’un passaport andorrà.

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT