PUBLICITAT

Les associacions culturals celebren les facilitats d'integració als immigrants

  • Ferrer defensa esdeveniments com aquest per afavorir la participació ciutadana i el coneixement de les cultures que conviuen al país
22_05_11_bartu

La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, inaugura la Fira de la Diversitat Cultural. Foto: ANA / N. M..

L'envelat del Parc Central acull aquest dissabte la primera fira amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Diversitat Cultural declarat per la Unesco. Una vintena d'associacions culturals participen en l'esdeveniment organitzat pel Comú d'Andorra la Vella amb diverses activitats, i prop d'una desena estan presents a l'envelat amb estands on mostren productes típics de la seva terra. Durant la jornada, els representants de les diverses associacions han manifestat la seva satisfacció per les facilitats que troben a Andorra per integrar-se a la societat i aportar-hi també els seus costums. Tot i que alguns dels participants a la fira han parlat de les dificultats que suposa haver d'aprendre una llengua nova, han assegurat que les institucions del Principat ajuden de manera activa als immigrants, i han posat per exemple l'esdeveniment organitzat aquest dissabte al Parc Central.

La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha estat l'encarregada de tallar la cinta inaugural d'aquesta primera edició de la Fira de la Diversitat Cultural, i ho ha fet aquest dissabte a les onze del matí acompanyada de l'ambaixador espanyol, Alberto Moreno, per altres consellers del Comú, els presidents de les associacions culturals participants, i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu. Ferrer ha declarat la intenció de la corporació de celebrar el Dia Mundial de la Diversitat Cultural que ha estat declarat per la Unesco, i ha parlat de la necessitat d'organitzar esdeveniments com aquest per afavorir la participació ciutadana i el coneixement de les cultures que conviuen al país.

Quant a les eines que es donen als residents d'altres comunitats, Ferrer ha opinat que es fan moltes coses i que es tracta a tothom per igual ja que la diversitat que hi ha "és enriquidora i fa que aprenem uns dels altres". Des de les diverses associacions culturals representades a la fira han assenyalat les facilitats que es donen al Principat per als immigrants.

Tot i així, des de l'associació Cubatey, que encara està en procés de creació, César Hernandes ha opinat que pel que fa a la integració dels cubans, "Andorra és un país dur, i per integrar-te ho has de tenir molt clar". S'ha referit especialment al clima i "la manera d'entendre la vida i el tracte amb la gent", però tot i així ha assegurat que els cubans d'Andorra estan entenent que han d'aportar "el nostre gra de sorra a la cultura que ens acull".

Altres cultures presents a la fira, com són la filipina, italiana, portuguesa, andalusa o anglesa, han estat més positius en aquest aspecte tot i que la majoria s'han referit a la llengua com un dels punts dèbils dels immigrants. Gairebé tots els representants de les associacions, però, s'han expressat en català.

El tresorer de l'Associació Al-Andalus, Juan Lara, ha assegurat que el Principat ofereix eines d'integració a l'abast de tothom qui arriba i que la seva experiència és que se'ls donen moltes facilitats.

L'organitzadora dels International Singuers, on estan representats fina a 19 països, Claire Allacard, ha expressat també la bona rebuda que va tenir quan va arribar al país. Allacard explica que després de viatjar per molts països es va sorprendre molt gratament quan a Andorra li van dir que des del Departament d'Immigració l'ajudarien, perquè assegura que això no és així a altres llocs on ha viscut, i que per aquest motiu es va quedar aquí i actualment ja és una andorrana més.

L'única dificultat que ha assenyalat Allacard és aprendre la llengua catalana, mentre que la presidenta de l'Associació d'Italians d'Andorra (AIDA), Donatella Locatelli, indica que per la seva comunitat aquest és precisament un avantatge. Locatelli ha expressat que per als italians venir a Andorra és "fantàstic i no tenim cap problema", i ha indicat que la majoria es troben molt integrats. No obstant, ha volgut diferenciar la situació amb què es troben els italians que han nascut i viscut a Italia i que dominen la llengua dels italo-argentins o sud-americans, pels que assegura que hi ha més dificultats.

Una altra comunitat important a Andorra són els filipins. Segons la Virginia Custodio, que forma part de l'associació Filand, hi ha prop de 600 filipins al Principat, i la seva gran dificultat és aprendre la llengua, ja que si no és amb molta força de voluntat no ho aconsegueixen. Tot i així assegura que les institucions els han acollit "molt bé".

Durant la jornada d'aquesta celebració mundial de la diversitat cultural es faran a l'envelat del Parc Central representacions de balls típics, tallers, i fins i tot desfilades de moda amb vestimentes pròpies de cada terra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT