PUBLICITAT

Set de set en superàvit

  • Tots els comuns tanquen l'exercici del 2010 en positiu, però acumulen un deute de 250 milions d'euros
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

El 2010 ha estat en general per als comuns l'any de les retallades pressupostàries, de la contenció de la despesa i del «aplaçar per anys millors» les grans inversions. Els projectes de gran envergadura no han estat a l'ordre del dia. En canvi, sí que ho han estat les mesures anticrisi (Andorra la Vella i la Massana ho van convertir en un paquet concret i d'obligat seguiment) i la rebaixa de la despesa corrent anual. I sembla que aquesta tasca ha donat els seus fruits si es tenen en compte els set resultats pressupostaris de l'any passat: tots els Comuns han tancat amb superàvit. És a dir, han aconseguit sobreviure a la important baixada dels ingressos, sobretot de les taxes, tributs i impostos, motivat en gran part per la caiguda d'aquests per manca de construcció i de nous projectes al país.

La capital, la que presentava lògicament un pressupost més elevat (31 milions d'euros) ha estat la que ha aconseguit tancar el 2010 amb un resultat més positiu: 1,4 milions d'euros de superàvit. El segueix la segona parròquia més gran en nombre d'habitants: Escaldes-Engordany. L'any passat va aconseguir superar el pressupost en 1,95 milions d'euros. També han presentat xifres positives importants Canillo, la Massana i Ordino, amb 821.000, 780.000 euros i 614.000 euros respectivament. Sant Julià i Encamp són les dues parròquies que, malgrat tancar en positiu, ho han fet d'una manera més discreta. El superàvit és de 141.000 euros en el cas d'Encamp i de 160.000 euros en el cas de Sant Julià. Pel que fa a aquesta darrera parròquia, les xifres encara no són definitives, ja que la Corporació encara no ha aprovat els comptes en Consell de Comú. La sessió està prevista per les properes setmanes.

És a dir, set de set en superàvit comunal. Una situació que no es va donar l'any anterior, quan encara no s'havia consolidat tant el treball per a la contenció econòmica. Fa dos anys Encamp, la Massana i Canillo van tancar amb dèficit pressupostari. Malgrat tot, es pot dir que aquest 2010 s'ha aconseguit seguir la tendència positiva si es té en compte la suma dels pressupostos dels set comuns, que al 2009 va ser un 5,4% per sobre del pressupostat. Un any enrere, al 2008, la xifra va ser de l'11,8% negatiu.

I és que totes les corporacions han anat reduint la xifra pressupostària aquest darrers anys. A la Massana, per exemple, des de l'any 2008 l'ha rebaixat un 92%, i a Andorra la Vella han reduït un 25% la despesa corrent també durant aquest període de temps.

DEUTE ACUMULAT DE 250 MILIONS / Malgrat un tancament pressupostari positiu a totes les corporacions del país, la situació del deute global de les parròquies es manté en un estat de salut preocupant. En total, el deute acumulat ascendeix fins als 250,4 milions d'euros, xifres similars a la d'un any enrere. Una quarta part d'aquesta xifra total prové del deute de la capital, que aquest any s'ha situat en els 61 milions d'euros. La segueix la Massana, amb 45,7 milions d'euros, Encamp, amb 39 i Escaldes-Engordany, amb 37,2. Les tres parròquies amb menys deute són Ordino, amb 23,9 i Canillo i Sant Julià, totes dues prop dels 18 milions i mig. En el cas de Sant Julià, es tracta d'una aproximació ja que encara no s'ha tancat l'exercici, però les previsions parlen de dos milions per sota del deute del 2009, que era de 20,5 milions.

Però si la comparativa entre parròquies no s'estableix a partir de xifres totals, sinó a partir de quines d'elles superen el límit d'endeutament permès per la Llei de finances comunals (que fixa que no es pot superar el 200% de les inversions realitzades l'any anterior), són la Massana i Canillo les que surten més mal parades. Les seves xifres totals superen la legalitat establerta, malgrat que ambdues han aconseguit reduir el seu deute en relació a l'any anterior.

El cas de la Massana és el més preocupant, ja que es troba 18 milions per sobre del límit permès, tot i haver reduït durant el 2010 el deute en 3,2 milions d'euros. En canvi, hi ha parròquies que malgrat no superar el topall permès, han acumulat més quantia al seu deute durant el 2010. És el cas d'Ordino, Escaldes i Encamp. La resta han aconseguit eixugar-lo.

La important situació d'endeutament parroquial, que sobrepassa o que frega en algunes situacions el límit legal permès, és un dels principals maldecaps dels mandataris comunals, tractat a les reunions de cònsolss. Amb tot, però, els Comuns reivindiquen una revisió de la llei, ja que consideren que els límits fixats no s'adeqüen a la realitat. Demanen que el límit es fixi fent una mitjana dels ingressos dels darrers anys, una proposta que el nou Executiu haurà d'estudiar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT