PUBLICITAT

BancSabadell d'Andorra preveu créixer un 9,22% aquest any

  • Els beneficis de l'entitat l'any 2010 van ser de 6,14 milions d'euros, un 16,8% més que l'any anterior
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un moment de la Junta General d'Accionistes celebrada ahir Foto: BANC SABADELL D?ANDORRA

BancSabadell d'Andorra preveu tancar l'exercici actual amb un creixement del 9,22% dels seus resultats. De complir-se aquest creixement, el tancament del 2011 es situaria entorn els 6,7 milions d'euros, després que l'any passat l'entitat tanqués l'exercici amb un balanç positiu de 6,14 milions. Aquesta darrera xifra també representa un creixement del 16,8% respecte l'exercici anterior, i això en un context de «profunda crisi de la qual ens estem sortint tots plegats amb molt d'esforç i molt lentament», va manifestar ahir el director general, Miquel Alabern.

La previsió de nou creixement per a l'exercici actual se sosté per una «aposta per la banca país», que haurà de permetre «assolir una quota del mercat domèstic més gran», del que es derivaran «uns millors resultats per l'increment de clients», va argumentar el president de BancSabadell d'Andorra, Robert Cassany, que alhora recordava que el context econòmic per aquest any «continuarà sent delicat i la sortida de la recessió serà molt i molt progressiva».

Els bons resultats del 2010, amb prop de 6,14 milions de benefici, permeten destinar 3,25 milions d'euros a reserva voluntària i 0,58 milions més a reserva legal. I a més, malgrat seguir una política «prudent», segons va defensar Cassany, permeten un repartiment de dividends equivalents a dos milions d'euros, que equivalen a quatre euros per acció. Això és un rendiment sobre el nominal de l'acció del 6,7%. L'any passat, el repartiment va ser de tres euros per acció, tal com va recordar el president de l'entitat.

Per la seva banda, Alabern va destacar que l'increment dels beneficis del conjunt d'entitats del país va ser del 0,47% durant el 2010, cosa que li va permetre qualificar els resultats de BancSabadell d'Andorra de «bons, tant en termes absoluts com en termes relatius». Igualment, el president de l'entitat va sentenciar que «el nostre comportament aquests darrers tres anys ha estat el millor del sistema financer andorrà».

D'entre les altres xifres exposades per la direcció de BancSabadell d'Andorra durant la junta d'accionistes celebrada ahir al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, destaquen els 51 milions de fons propis assolits, i la gestió de 1.236 milions d'euros de recursos de clients, una xifra similar a la de l'exercici anterior, del 2009. En aquest punt, Alabern va comentar que els recursos invertibles van patir al 2010 un descens de 90 milions, que es van «compensar» amb un increment de la intermediació de 89 milions d'euros, moviments que s'expliquen per la situació de tipus d'interès baixos, que fan «poc atractius els dipòsits a termini». També cal remarcar els set milions de marge d'explotació assolits, que supera en un 22% la xifra registrada l'exercici 2009. El director general de l'entitat va subratllar que aquest resultat és «excel·lent», tenint en compte que el conjunt del sector ha reduït aquest marge un 2%. La inversió creditícia del 2010 va ser de 390 milions d'euros, xifra similar a l'any anterior, i el marge financer –diferència entre els interessos cobrats pels préstecs i crèdits concedits i els pagats pels dipòsits– va situar-se als 10 milions d'euros, un 28,47% més. Similarment, el marge ordinari –suma del marge financer i dels ingressos per comissions– va incrementar un 8%, el que és 20,65 milions d'euros.

Finalment, l'entitat també va destacar la ràtio de morositat, que es va situar en el 0,55%, superior a l'any 2009, però «molt baixa» en relació a les dades del sector, que BancSabadell d'Andorra estima prop del 4%, segons va exposar Cassany. La ràtio de solvència va ser del 15,41% –quan el mínim exigit per l'INAF és del 10%– i la de liquiditat del 76,02% –el mínim exigit és del 40%–.

REPTES DE FUTUR / De cara a l'exercici actual, l'entitat preveu reduir la partida de despeses en un 5%, malgrat que els darrers anys ha anat creixent. El 2010 ho va fer en un 1,3%.

En un nivell de país, i després de valorar positivament els resultats electorals «més enllà de les ideologies», Cassany va enunciar com a reptes de futur l'intercanvi d'informació, les lleis fiscals i l'acord monetari. El president de BancSabadell d'Andorra va considerar que aquests aspectes obren «perspectives positives que el país haurà de saber explotar». En aquest sentit, va formular l'esperança que la nova majoria sortida de les eleccions «hi pugui fer front amb els millors mitjans per accelerar la sortida de la crisi». Pel que fa a l'acord monetari, Cassany va assenyalar que aquest «no qüestiona els fonaments del sistema financer andorrà», malgrat va acceptar que la signatura del conveni amb la Unió Europea «generarà per a l'Estat i per als bancs unes càrregues administratives més grans que les actuals i afegeix un grau d'incertesa per la necessitat d'anar adoptant el cabal comunitari que es vagi aprovant». En aquest sentit, va considerar que «serà important, abans de procedir a la firma de l'acord, d'intentar introduir alguns elements que permetin implantar les mesures amb un marge de maniobra, per petit que sigui, i intentar que el país tingui un pes més important en el comitè mixt que ha d'avaluar l'adopció de les futures directives que s'hauran d'implementar».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT