PUBLICITAT

El creixement empresarial centrarà el debat de la 22a Trobada al Pirineu

  • Representants de diversos sectors presentaran les seves diferents fórmules d'èxit
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Roca, Peralba i Juvilà en la presentació de la 22a Trobada, ahir Foto: ANA / DIANA PÉREZ

La 22a Trobada Empresarial al Pirineu tindrà per lema Volem Créixer! mercat local o mercat global?, amb el qual es vol enviar un «missatge optimista» a l'empresariat. El fòrum es celebrarà els propers dies 16 i 17 de juny a la sala Sant Domènec de la Seu d'Urgell, i espera reunir nombrosos empresaris, tant catalans com andorrans. El president de la Trobada Empresarial al Pirineu, Ramon Roca, va explicar que el tema escollit respon a una «nova realitat» en la que es poden tenir diverses oportunitats, i en la qual «les empreses hem de créixer sí o sí». En aquest sentit, el conseller delegat de Crèdit Andorrà (entitat patrocinadora de les jornades), Josep Peralba, va afegir que «una empresa que no creix està condemnada a morir».

L'interrogant es troba en la via de creixement: al mercat local o al mercat global. En la Trobada Empresarial al Pirineu s'exposaran exemples d'èxit de diverses empreses, tant al nivell local, com pot ser la cadena de supermercats Pujol, que és la primera a la província de Lleida, o el de l'Agropecuària de Guissona i Caixa Guissona; com al global, com pot ser el cas de Mediapro i la Sexta o el Grup Parga-Farggi. Els directius de les quatre empreses, tot ells lleidatans, seran els convidats a presentar els seus models de creixement. Roca va destacar que tots ells «han començat de zero» i en moments de crisi més importants que l'actual.

A les jornades hi participaran personatges destacats del món empresarial i polític, representants de diferents àmbits i de negocis de tamanys diversos, entre els quals hi ha Josep Piqué, exministre del govern espanyol i president del Cercle d'Economia i de Vueling, entre d'altres, Sandro Rosell, president del FC Barcelona; Àngel Simon, president executiu d'Agbar; o Pau Garcia-Milà, director general d'eyeOs; a més d'Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya, o Toni Martí, cap de Govern andorrà, que serà l'encarregat de cloure la Trobada.

Per Peralba, el fet que la cloenda sigui a càrrec de Martí és una mostra que «el país necessita la implicació de tots, no només dels empresaris, sinó també dels polítics», perquè impuslin l'economia a sortir de la crisi. A més, ha de servir per «donar a conèixer el nostre país», i també per «conèixer les nostres possibilitats, que són moltíssimes, i posar el país en les vies de creixement».

La Trobada Empresarial al Pirineu començarà amb una conferència del doctor Mario Alonso Puig sobre La gestió de la intel·ligència emocional: voler és poder. La part més pràctica es veurà amb l'exemple de l'empresa DKV. Seguidament tindrà lloc la taula rodona sobre les Experiències empresarials d'èxit liderades per lleidatans. L'endemà tindrà lloc la inauguració oficial, que anirà a càrrec d'Artur Mas, i després serà el torn de l'exlehendakari Juan José Ibarretxe –el País Basc és un dels territoris amb una major internacionalització de petites i mitjanes empreses–, Josep Piqué, Sandro Rosell i Àngel Simon, per parlar de La internacionalització dels negocis locals. El dinar col·loqui, sota el títol Expandir-se o mercats propers, anirà a càrrec del catedràtic emèrit de la universitat de Colònia i assessor del govern d'Angela Merkel, Jüergen Donges. Francisco Martín, president i fundador executiu d'MRW; Carme Mur, presidenta de Manpower; Pau Garcia-Milà, director general d'eyeOs; i David Taguas, president de la patronal Seopan i exdirector de l'Oficina Econòmica de la Moncloa amb Rodríguez Zapatero; parlaran dels Reptes i estratègies empresarials per al s.XXI. Antoni Brufau, president executiu de Repsol-YPF també parlarà dels Reptes i oportunitats en un escenari incert.

Els organitzadors de la Trobada Empresarial al Pirineu confien que la diversitat d'exemples empresarials que s'exposaran durant les jornades serveixin als assistents d'inspiració per trobar vies de creixement per a les pròpies empreses.

CRIDA A LA PARTICIPACIÓ / Els organitzadors van fer una crida a la participació, també del teixit empresarial andorrà. El conseller delegat de Crèdit Andorrà va recordar que la Trobada Empresarial al Pirineu és un bon fòrum per establir vincles i interactuar. Així, va assegurar que hi ha nombrosos projectes sorgits d'aquestes jornades que han esdevingut realitats.

El teixit empresarial andorrà va ser representat per una cinquantena de persones en l'edició de l'any passat, una xifra que, igual que la de participació general –que va ser d'uns 600 empresaris–, els organitzadors confien superar en aquesta ocasió. De fet, les dades de participació l'any passat van baixar una mica per la crisi, i els organitzadors voldrien recuperar els nivells de l'any anterior, l'edició més multitudinària, encara que amb diferències «mínimes», segons Peralba, que va assenyalar que l'objectiu és que la tendència no sigui a la baixa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT