PUBLICITAT

El Superior ratifica l'anul·lació d'un cas per «vulneració de drets»

  • Policia i Batllia van realitzar i·legalitats durant una investigació sobre targetes clonades
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un home passa una tarjeta a un TPV Foto: TONY LARA

El Tribunal Superior va desestimar ahir el recurs del Ministeri Fiscal impulsat arran de l'anul·lació d'un cas sobre targetes clonades. El recurs va ser interposat el 20 de novembre passat. El Superior comparteix la sentència ferma del Tribunal de Corts, que va declarar nul el procediment ja que considerava que havien quedat vulnerats els drets dels cinc processats durant la investigació i també quan van ser detinguts.

Amb la ratificació, queda per tancat el procediment i tal i com decretava la sentència primera, es requereix «a totes les parts que lliurin totes les copies per procedir a la seva destrucció». aquesta mateixa sentència assegura s'han «vulnerat els drets a la defensa i a un procés degut», i també exposa que el sumari té «connexions d'antijuridicitat» a més de parts «contaminades»

Els fets es remunten a l'any 2001 i 2002 i impliquen a cinc empresaris que suposadament haurien acceptat utilitzar els terminals TPV dels seus establiments per efectuar càrrecs ficticis, simulant transaccions comercials inexistents mitjançant targetes de crèdit estrangeres amb bandes magnètiques clonades d'originals. En total, les investigacions policials van comptabilitzar una centena de transaccions fraudulentes. Segons el Ministeri Fiscal, aquestes cinc persones s'enduien un 50% de comissió dels beneficis obtinguts. La resta se l'ha quedava una banda suposadament espanyola.

Per tot, la fiscalia demanava importants penes de presó ferma als inculpats, ja que els acusava de pertànyer a una banda internacional. També se'ls acusava de contraban de tabac i de possessió de droga tòxica.

Però segons van decretar els Tribunals, la investigació realitzada per part de la Policia per tal de captar proves per inculpar els empresaris va seguir procediments il·legals. La Policia va investigar l'afer després d'una demanda de la Guàrdia Civil espanyola, que sospitava que hi havia connexions al Principat amb un cas que estava seguint. Però segons dicta la sentència, el cos policial andorrà no va respectar les pertinents comissions rogatòries que estableix la Llei de cooperació internacional en el moment de la intercepció dels seus comptes i de les escoltes.

Teoria de l'arbre enverinat / Aquesta situació va comportar la teoria jurídica de «l'arbre enverinat», és a dir, que contaminen tot el procés.

A més, també es van incorporar al sumari unes escoltes telefòniques que provenien d'un altre cas (el Planxas), i no es va informar als detinguts dels seus drets a no declarar o d'expressar fets que se'ls podien girar en contra durant la celebració del judici. De la mateixa manera, també es van vulnerar els drets dels empresaris quan la Policia va procedir al registre de la botiga, segons dicta la sentència.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT