PUBLICITAT

La FACA vol obrir en dies com la Constitució si és cap de setmana

  • Els constructors creuen que es reactivarà l'obra al facilitar la cessió del 15% del sòl i proposen més mesures
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El cap de Govern, i el nou comitè ministerial, en la primera reunió del consell de ministres, dimecres passat Foto: TONY LARA

Les reaccions dels sectors implicats en les mesures anticrisi anunciades dimecres pel nou Govern no s'han deixat esperar. Els comerciants consideren que la flexibilització horària és la resposta a una reivindicació històrica, tot i que esperen seure's a la taula per redefinir aquesta liberalització. Al petit comerç li satisfà més la mesura de la reducció de la cotització de la CASS per als autònoms, perquè per a la majoria és una càrrega en moments de crisi com l'actual. Els constructors també troben positiva la mesura de fer més fàcil la cessió del 15% de manera fraccionada i al final de l'obra, però esperen concretar la data per començar a treballar. La versió negativa d'aquest benestar en l'estat d'opinió la posa la Unió Sindical d'Andorra (USdA) qui ahir va criticar que s'hagin prioritzat aquestes mesures abans de les lleis socials que protegeixen els treballadors.

La flexibilització horària del sector del comerç, és per a la Federació d'Associacions de Comerciants (FACA) una notícia positiva perquè des d'aquest col·lectiu s'han mostrat sempre contraris a l'aplicació de la llei de regulació dels horaris. Tot i que des de la FACA s'està expectant de la proposta del Govern (que va dir que en 15 dies la presentaria), el que demana és que es que s'adapti «a les necessitats dels nostres visitants, si a Espanya és festiu i s'espera gran nombre de turistes, doncs obrir fins més tard», explica la presidenta de la FACA, Susagna Venable.

OBRIR EL DIA DE LA CONSTITUCIÓ / La presidenta de la FACA explica que cada any pot tenir uns dies diferents d'obertura i de tancament segons les necessitats dels visitants que depenen dels festius dels països veïns.

Per altra banda, dies com la Constitució, que en l'actual calendari comercial figura com a vermell pel tancament obligatori, des de la FACA es proposa que si aquest dia festiu cau en cap de setmana, s'hauria d'obrir i recuperar el dia festiu en una altra data, consensuada.

Els comerciants, grans i petits, troben il·lògic haver de tancar el diumenge 1 de maig, quan encara hi ha afluència de turistes i obrir les setmanes posteriors d'aquest mes que és quan menys visitants hi ha i que inclòs amb la campanya promocional, Andorra, al maig més que mai està sent un mes molt baix en vendes.

Els comerciants estan oberts a poder negociar amb els treballadors i poder trobar solucions. «Volem que es canviï la llei de relacions laborals i si es treballa uns dies compensar els treballadors amb altres, per exemple», va manifestar Venable.

Però aquesta postura no és compartida pels representants dels treballadors que critiquin que el Govern hagi començat a treballar per unes mesures econòmiques i no socials.

començar sense fonaments /Des de l'USdA es critica a l'Executiu per haver començat a treballar sense tenir assentats els fonaments. Segons els sindicalistes cal primer una reforma en les lleis socials per garantir els drets laborals dels treballadors i després ja es pot començar a treballar en propostes econòmiques.

«El Govern ha demostrat que està més per temes econòmics que pels socials», va explicar ahir el president de l'USdA, Gabriel Ubach. Des del sindicat opinen que l'Executiu s'hauria d'haver reunit amb una taula de diàleg constructiu per tal d'establir aquestes garanties socials prèviament i tenir una viabilitat assegurada per a les jornades laborals i una protecció de cara a la por que existeix ara pel comiat. Des de l'USdA es van mostrar disposats a reunir-se amb els responsables del Govern per negociar-hi.

«Hem passat del tancament dels diumenges a la liberalització horària sense cap indici de regular les lleis socials», va manifestar Ubach.

Per altra banda, la reducció de la cotització dels autònoms és sobretot per al petit comerç, la millor notícia de les mesures anunciades, ja que els gairebé 500 euros mensuals que han de pagar petits comerciants a la seguretat social suposa «una càrrega actual en la situació econòmica en la que ens trobem», va explicar Joan Arderiu, president de l'Associació de Petits Comerciants d'Andorra.

LA CONSTRUCCIÓ VOL MÉS MESURES / La revisió de la llei del sòl per facilitar el pagament fraccionat o al final de la cessió del 15% obligatòria que fan els propietaris suposarà un desbloqueig de moltes obres que estan paralitzades i d'altres que no s'ha iniciat per la dificultat que suposa aquest pagament. Així ho va afirmar el president de l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda), Víctor Filloy, qui a més va manifestar que ara falta tenir una dada clara per poder començar a treballar. «La indefinició de la data és el pitjor perquè sinó no podem començar a treballar», va explicar Filloy.

Aquesta però, «és una pedra més per la construcció del futur del sector, tot i que des d'Acoda s'espera tenir una reunió amb els responsables del Govern per proposar altres mesures i modificacions de la llei del sòl», va explicar Filloy. Des de la construcció també esperen el desenvolupament ràpid del reglament de rehabilitació dels edificis que aportarà també una reactivació de la seva activitat.

L'existència esperada del pressupost del Govern i la seva aprovació suposarà un respir per al sector amb l'esperat impuls de l'obra pública.

PRIMERA REUNIÓ AMB LA CASS / Ahir els responsables de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez i el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, es van reunir per primer cop amb el consell d'administració de la CASS per presentar-se com a ministres. La proposta de la reducció de cotització per als autònoms serà acatada per la CASS, perquè és el Consell General el què per llei ha d'aprovar aquesta modificació. En aquesta posada en contacte, la CASS va posar al dia els nous ministres de les necessitats existents per buscar solucions i redreçar la situació econòmica de la seguretat social, amb polítiques d'estalvi en medicaments, laboratoris i proves mèdiques. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT