PUBLICITAT

El 5% dels negocis oberts a la capital estan encapçalats per joves

  • Malgrat la crisi, es manté estable el nombre de persones del col·lectiu que rep subvencions
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Des de principis del 2009 el Comú d'Andorra la Vella, i a través de l'entrada en vigor d'un Reglament, concedeix subvencions pels joves emprenedors que vulguin obrir un negoci a la capital. Aquesta mesura ha permès mantenir constant el nombre de joves que aposten per iniciar el seu negoci a Andorra la Vella, malgrat les afectacions i conseqüències de la crisi econòmica. D'aquesta manera, les xifres dels darrers anys mostren que el 5% dels projectes comercials que cada any s'inauguren a la parròquia tenen darrere a joves emprenedors.

En total la Corporació ha concedit des de l'entrada en vigor del Reglament d'atorgament de subvencions 31 demandes de joves, 12 al 2009, 13 al 2010 i 6 en el què portem d'any, unes dades que constaten que la xifra es manté lineal. En línies generals, l'any 2009 el Comú va comptabilitzar 195 obertures de negocis al 2008, 240 al 2009 i 252 al 2010. Aquestes subvencions han suposat una suma pròxima als 17.500 euros, les quals s'han repartit a les diferents iniciatives empresarials en funció de la ubicació del comerç, la magnitud i de si es tracta del primer any o del segon de l'establiment. El Reglament contempla una subvenció del 100% en el cas del primer any d'obertura i del 50% per al segon any. En aquesta darrera opció, el Comú vol seguir la política «pedagògica» de «tu pagues i després ho retornem», va informar el Conseller de Joventut i Participació Ciutadana, Patrick Bosch.

Les quanties subvencionades, tal i com va explicar Bosch, van des dels 1.500 euros (és el cas d'un centre odontològic) als prop de 50 euros (en aquest cas es tracta d'un negoci que no té seu física). El màxim a subvencionar, segons indica el Reglament, són 2.000 euros. Pel que fa a la tipologia de negocis iniciats pels joves aquests darrers dos anys i escaig, són força variats, tot i que no predominen els comerços al detall. Hi figuren projectes com centres mèdics, assessors jurídics i fins i tot un gimnàs.

Amb les xifres a la mà, Bosch va mostrar-se molt satisfet amb el percentatge del 5% de comerços de joves sobre el total anual. El conseller va reconèixer que impulsar ajudes a l'obertura de negocis per a joves «és arriscat, i més en època de crisi». Però tenint en compte l'èxit, Bosch va manifestar que cal «seguir subvencionant» aquests projectes emprenedors.

CANVIS AL REGLAMENT / Malgrat la bona acollida de les subvencions, el Comú va aprovar a la darrera sessió de Consell modificacions a la normativa per facilitar els pagaments dels joves que demanen subvencions el segon any (i que després els retornen en un 50% del total pagat). Si fins ara es concedia la subvenció la primera quinzena del mes de gener, ara es retarda fins a l'octubre, moment en què els negocis de la parròquia han de fer els seus pagaments de taxes i de tributs. D'aquesta manera es fa coincidir subvenció i pagament i s'evita que els empresaris s'hagin gastat aquesta quantia econòmica abans de temps.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT