Punyalada en un segon

• El River, obligat a guanyar divendres a l'Alay i diumenge a Tíjola després de perdre en un final d'infart
R. M. S.

Matalí va estar ahir intermitent, però va aportar 12 punts al River Foto: TONY LARA

El bàsquet és tan maco i al mateix temps tan cruel... El River Andorra va rebre ahir una brutal punyalada en només un segon, fins i tot menys, el temps que va tardar Ortega en agafar un rebot després d'un triple mal llançat i fer una cistella que posava el Promobys Tíjola amb 2-1 en la sèrie de semifinals, i deixava el River fet pols a la banqueta, capcots tots i amb cares de derrota dura. Divendres el quart partit el River haurà de vèncer sí o sí si vol seguir viu i tenir l'única opció que li queda: guanyar a casa i guanyar a Tíjola diumenge en el cinquè partit. De quatre enfrontaments entre els dos conjunts aquest any, els andorrans només han guanyat un. Però s'ha de confiar.

El matx era de la màxima rivalitat i no va deixar ningú indiferent. El River va sortir amb ganes de deixar clares les seves intencions amb un joc directe, i va aconseguir fer el primer pas endavant en sumar un 6-2 al seu favor. Però eren els moments inicials, i ni molt menys el Tíjola estava disposat a deixar-se anar, així que la reacció va arribar tan ràpid com les cistelles van començar a caure al seu favor. Tres de seguides van deixar el matx en favor dels almeriencs, que se situaven 6-8 per sobre, però Àlex Piru Ros estava a la seva banda allà esperant, i quan li va arribar la seva ocasió, ¡pam!, triple que aixecava el públic del Joan Alay. Però del 9-8 es va passar a un 10-13 que deixava a remolc els andorrans, i llavors tocava de nou reaccionar. Pablo Sánchez va provar de dos i després Ros va tornar a aparèixer amb el seu segon triple de la nit, amb la qual cosa el marcador era de nou del River (15-13), però va arribar el final del quart amb la igualtat que realment s'hi havia vist.

El segon quart va ser massa pesat per al River, que no va aconseguir tancar el rebot ofensiu i es mantenia amb dificultats al defensiu. Matalí va iniciar el quart amb cistella que Rufián va contestar amb un triple (17-18). De nou Matalí va tornar a fer dos punts sota cistella, i després Pablo Sánchez va permetre amb un triple que el River es marxés 22-18. Tot semblava anar rodat, sobretot quan després que Matemalas fes despertar als seus, Jon Santamaria augmentes el compte de triples per al River amb un 25-20. El Tíjola, però, tenia també aquesta arma, i com que la defensa dels andorrans sota cistella era intensa, provaven de fora, i a base de triples va venir el cop. Del 29-25 es va passar a un 29-38 (parcial de 0-13) construït amb dos triples consecutius de Matemalas i l'eficàcia de Castillo i Víctor Pérez.

El tècnic Peñarroya es desesperava a la banda i va demanar temps mort., i quan es va reprendre el joc Matalí va recuperar al seu equip i al públic amb un bon moviment i dos punts (31-38). El River estava viu, i Rob Johnson i un triple en l'últim segon de Ros deixaven el matx al descans 36-40.

La represa es va iniciar amb dos punts de Bavosi que va ser l'únic que el Tíjola va fer en els següents quatre minuts, perquè el River va fer un parcial a partir d'aquí de 10-2 que situava als andorrans per davant en el marcador amb un 46-44. Els autors, Johnson, un triple de Santamaria, un altre de Holmes des de casa seva i Ros unint-se a la festa. Però Matemalas havia de tornar, i el 46-47 amb triple de l'almerienc va fer mal. Ortega augmentava l'avantatge visitant, i Rufián feia el 48-52, però la sortida de Marín va ser primordial amb la seva intensitat defensiva i una cistella que va aixecar la seva banqueta (50-52). Abans que es consumís el temps del tercer quart, el Tíjola va posar el 50-54, però Santamaria, pletòric, va fer un triple a l'últim segon amb suspens inclòs (53-54).

El quart decisiu va ser on la crueltat d'aquest esport va quedar palesa en les cares dels jugadors. La igualtat va manar amb cistelles d'anada i tornada i cap equip aconseguia deixar la seva marca de poder a la pista de l'Alay. El públic escridassava cada jugada del Tíjola i animava el River en atac i defensa com mai, però tot s'havia de decidir en un últim suspir. Jon Santamaria va fer un últim triple que va permetre somiar (quatre en tot el partit), i amb empat a 67 Zamora va disposar de tirs lliures, tots dos fallats. Després va venir el segon final i la punyalada d'Ortega. I fins divendres a les 21.00.