PUBLICITAT

El Govern adopta les primeres mesures contra la crisi

  • Martí ha informat que s'ha creat una comissió perquè presenti una proposta de flexibilització dels horaris comercials abans de quinze dies
  • Es demanarà a la CASS la reducció de la cotització dels autònoms
18_05_11_marti
El cap de Govern, Toni Martí, durant la roda de premsa posterior al primer Consell de Ministres de la legislatura. Foto: ANA / N. M.
El cap de Govern, Toni Martí, ha anunciat aquest dimecres a la tarda diverses mesures urgents per a la reactivació econòmica que s'han aprovat durant la primera reunió del Consell de Ministres. Toni Martí ha informat que s'ha creat una comissió perquè presenti una proposta de flexibilització dels horaris comercials abans de quinze dies, i que la voluntat seria que aquesta es pogués fer efectiva abans de l'estiu. A més, s'ha encomanat al Ministeri d’Economia i Territori que redacti un avantprojecte de llei de modificació de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, s'ha decidit revisar la Llei de l'impost sobre la renda dels no residents fiscals, i s'ha demanat al ministre de Finances i Funció Pública i la ministra de Salut i Benestar que plantegin aquest mateix dijous al Consell d'Administració de la CASS la necessitat de trobar la manera per reduir la cotització dels autònoms.
Aquest dimecres al matí ha tingut lloc la primera reunió del Consell de Ministres de la legislatura, i el cap de Govern, Toni Martí, ha comparegut davant la premsa per informar que s'han pres diverses mesures que es consideren urgents en època de crisi per aconseguir la reactivació de l'economia.

Durant la reunió del Consell de Ministres s'ha encomanat als ministres d'Economia i Turisme la creació d'una comissió que en un termini de quinze dies presenti una proposta de flexibilització d'horaris comercials que s'haurà de presentar als agents implicats. Martí ha apuntat que la voluntat és poder arribar a un acord en aquest aspecte, i que tot i que no s'ha determinat el procediment que se seguirà, aquesta modificació hauria d'entrar en vigor abans de l'estiu. Tot i així no ha indicat quin tipus de flexibilització és la que es farà, ja que aquesta serà la tasca de la comissió.

Una altra decisió que s'ha pres aquest dimecres és que el Ministeri d'Economia i Territori redacti un avantprojecte de llei de modificació de la Llei general d'Ordenació del Territori i Urbanisme. La voluntat és, segons Martí, "intentar frenar la constant destrucció de llocs de treball" que afecta sobretot al sector de la construcció. Per això es vol modificar la llei, abans de l'estiu, aconseguint que la cessió del 15% del valor del sòl que han de fer els propietaris que volen construir es pugui fer de manera fraccionada o en finalitzar l'obra. A més, se simplificaran els tràmits administratius per elaborar plans parcials.

Toni Martí ha assegurat que quan es disposi del text s'explicarà en una reunió de cònsols perquè els comuns hi puguin fer les aportacions que creguin necessàries.

Una altra mesura urgent que ha detectat el nou Govern és la reducció de la cotització dels treballadors autònoms a la CASS, ja que tal com ha apuntat Martí, paguen uns 500 euros i aquesta quantitat sovint és "inassumible" per als qui tenen petits negocis. És per aquest motiu que els ministres de Finances i Funció Pública i de Salut i Benestar hauran de demanar al Consell d'Administració d'aquest mateix dijous que s'estudiï la manera de reduir aquesta xifra. Això es podria fer tenint en compte el salari mitja d'aquests treballadors, segons ha dit Martí, tot i que ha afirmat que la manera encara s'ha de trobar. El que segur que no es farà és una revisió a l'alça.

Pel que fa a la Llei de l'impost sobre la renda dels no residents fiscals, també s'hauran de fer algunes modificacions, perquè segons el cap de Govern s'han detectat efectes no desitjats en la seva aplicació. D'una banda s'han de fer algunes modificacions com per exemple que les jubilacions dels no residents estiguin exemptes de l'impost, i que s'ajusti la Llei a l'impost sobre les plusvàlues. En aquest sentit, actualment les plusvàlues dels residents no tributen a partir dels deu anys, mentre que les realitzades per no residents tributen al 10% sempre. Altres dels punts que cal millorar són detalls tècnics que cal definir, com per exemple el fet que no calgui incloure en els models de liquidació el nom dels obligats tributaris, fent referència a la confidencialitat.

D'altra banda, durant la roda de premsa d'aquest dimecres, Toni Martí ha parlat dels càrrecs que encara queda pendents d'atorgar en el nou Govern, com són els directors dels departaments o els secretaris d'Estat. Ha afirmat que els nomenaments es faran de manera ràpida, que es primarà la vàlua per sobre de la militància política i que el més probable és que es nomenin més directors que secretaris d'Estat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT