PUBLICITAT

El 87% de la superfície del país està considerada d'alt valor paisatgístic

  • Les àrees urbanes més ben valorades es concentren a les parròquies centrals, a Encamp i a Ordino
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vista d'unes cases i bordes en una vall canillenca Foto: TONY LARA

L'estratègia Nacional del Paisatge, document elaborat en consens entre el departament de Medi Ambient (encapçalat per l'exministre Vicenç Alay), els comuns, la Universitat de Barcelona i diverses entitats ecologistes del país, ja està enllestit. Aquest document, que va començar a prendre forma durant la celebració del Fòrum Nacional del Paisatge a finals de l'any passat, ha de vetllar per la conservació paisatgística i per l'elaboració de polítiques que potenciïn i millorin tot l'entorn del país, tant el natural com l'urbà. I és que es tracta d'un paisatge d'elevada qualitat, segons apunten les conclusions de l'informe, on més del 87% de la superfície del país està considerada d'alt valor.

Concretament, el 51,3% de la superfície està considerada d'alt valor i el 36,2% de valor rellevant, una categoria superior. Aquest valor rellevant predomina sobretot a les àrees d'alta muntanya (el 60%). En canvi, el valor base (ni alt ni rellevant) predomina a les àrees d'àmbit urbà (39%), tot i que en proporció la superfície ocupada per nuclis de població, residencials o de serveis només representa el 12,49% del territori total del Principat. Finalment, a les àrees naturals i rurals predomina el valor alt (el 54%) i és on hi ha menys proporció de valor base (només un 1%). L'informe recorda que aquest darrer paisatge, zones cultivades i boscos explotats, «és indeslligable a la història del país i actualment està en regressió accelerada».

La subdivisió de la superfície en àrees de qualitat paisatgística és un dels treballs que integren l'Estratègia Nacional del Paisatge i s'ha resumit en un mapa nacional (gràfic de la dreta) que desglossa 40 àrees. Per determinar la qualitat o no d'aquestes àrees s'ha tingut en compte la qualitat del contingut, la de comunicació i l'estètica. Segons clou l'informe «el valor d'un paisatge és la seva aptitud per satisfer les necessitats socials». Per aquest motiu s'han tingut en compte els valors intrínsecs i científics del territori, la qualitat visual i la valoració de la població, a partir d'elaboració d' enquestes i de grups de discussió.

Les àrees urbanes més ben valorades es concentren a les parròquies centrals, a Encamp i a Ordino. Les anàlisis i les enquestes han valorat sobretot els nuclis de població antics o zones amb notable patrimoni cultural i material. En aquest sentit,l'Estratègia Paisatge aposta pel control del futur desenvolupament d'aquestes zones per evitar el fenomen de l'urbanització. Pel que fa a les naturals i rurals, en canvi, estan majoritàriament ubicades a la zona septentrional, mentre que les d'alta muntanya es reparteixen també al nord i la zona més oriental.

‘El país dels paisatges propers' / Dins de les conclusions de l'anàlisi de qualitat del paisatge el Servei de Gestió i Evolució del Paisatge de la UB ha analitzat les peculiaritats d'Andorra, La defineix com «el país dels paisatges propers», ja que les distàncies per passar d'un paisatge a l'altre «són sempre molt curtes». Això també indica que és un recurs bàsic per tot el país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT