PUBLICITAT

Martí anuncia mesures «urgents» amb vistes a reactivar l'economia

  • El ministre de Finances, Jordi Cinca, es compromet a enllestir el pressupost i la reforma fiscal abans de final d'any
Periodic
Toni Martí envoltat dels set ministres, del secretari general de l'executiu i del seu cap de gabinet, ahir en l'acte de jurament a l'edifici administratiu. Foto: ÀLEX LARA
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Els set ministres del Govern de Toni Martí –en espera que trobi la persona «adient» per a la cartera de Cultura– van prendre possessió del càrrec ahir al migdia, en un acte que va desbordar les sales de la planta baixa de l'edifici administratiu del carrer Prat de la Creu. A més de familiars i amics, diferents autoritats nacionals i comunals –consellers i cònsols de les diferents parròquies– van assistir al jurament de la Constitució per part dels nous ministres, amb dues absències destacades: el síndic general, Vicenç Mateu, que es troba hospitalitzat i a qui Martí va desitjar una ràpida recuperació, i el cap de l'oposició, Jaume Bartumeu. Martí va anunciar que el seu gabinet ministerial començarà a treballar «de seguida» i aplicarà mesures urgents per ajudar, especialment, les petites i mitjanes empreses. Tot això amb vistes a reactivar l'economia i a iniciar la construcció de «l'Andorra del futur, un país que tornarà a ser pròsper i a generar riquesa i benestar».

Si hi ha un element comú a tots els discursos dels ministres, aquest són les referències al treball en equip. Una idea que el mateix cap de Govern va esmentar en el seu parlament, on de nou va apel·lar a la complicitat no només amb el gabinet ministerial, sinó amb el conjunt de l'Administració i, de manera encara més àmplia, amb tota la ciutadania. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va assegurar que, en aquests moments, és hora «d'estudiar tots els dossiers» i va confirmar que els temes més urgents, dins de les seves responsabilitats, són l'avaluació del Moneyval i «algun tema relacionat amb l'OCDE, que cal resoldre ràpidament». Pel que fa al pressupost de l'Estat, Cinca es va comprometre a tenir-lo abans de final d'any, per tal de començar el nou exercici amb els comptes aprovats. A més, el nou ministre confia haver enllestit, abans del desembre, la reforma fiscal: l'aprovació de la Llei de l'IVA (o TVA) i la modificació de l'impost de societat i de l'impost de la renda dels no-residents.

Pel seu cantó, el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé,va reforçar les paraules de Toni Martí, en el sentit que les prioritats de la seva cartera passen per l'adopció de mesures que permetin reactivar l'economia i frenar la pèrdua constant de llocs de treball.

Encara que Martí va assenyalar que els temes relacionats amb Europa són importants però menys urgents, el nou titular d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va enumerar les prioritats del seu ministeri: l'acord monetari, la renovació del conveni educatiu amb França, els convenis de tractaments de residus i, més a llarg termini, l'eventual acord d'associació amb la Unió Europea.

Saboya va informar que dissabte passat una part del nou Govern es va reunir amb l'ambaixadora a la Unió Europea, Eva Descarrega. A la trobada també hi van assistir Òscar Ribas i el seu predecessor en el càrrec, Xavier Espot, a qui Saboya va agrair per «un traspàs agradable i productiu, tant en el fons com en la forma».

Pel que fa a Interior i Justícia, el nou ministre, Marc Vila, va voler llançar un missatge d'austeritat i de treball en equip. En relació amb els cossos especials, Vila va recordar que el mateix cap de Govern ja va dir que no és possible ampliar el personal, motiu pel qual demanarà la complicitat de tots en l'esforç d'austeritat que s'haurà de fer. Entre les seves prioritats, hi ha la professionalització dels cossos de seguretat i, en l'àmbit de la justícia, que segons ell «ha estat una mica descuidat els últims anys», Vila considera que és un bon moment per tirar endavant reformes amb profunditat.

ELS DEURES PENDENTS EN SALUT / La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, recupera un càrrec que ja havia exercit amb el Govern Bartumeu, almenys fins al setembre de l'any passat, quan va ser substituïda per Sívia Bonet. Ara que hi ha «la perspectiva de quatre anys», Rodríguez admet que encara sent més el pes de la responsabilitat, i més tenint en compte que tracta uns àmbits que considera essencials: «La salut i la protecció social, no ho oblidem, són els dos pilars de l'estat del benestar».

Rodríguez es va mostrar convençuda que, en l'àmbit de la salut i les polítiques socials, encara hi ha prou marge d'actuació per racionalitzar la despesa sense haver de recórrer a les retallades. Això no treu que la ministra no pugui «utilitzar el bisturí en els excessos i abusos» que es puguin produir al voltant del sistema de sanitat pública.

Quant a Educació, la ministra Roser Suñé va apostar per donar continuïtat a la feina iniciada en la reforma del sistema. De fet, segons Suñé, el sistema és vàlid i no és necessari introduir-hi grans innovacions, però sí que se'n pot millorar la qualitat. A més, la titular d'Educació espera renovar el conveni educatiu amb França –la renovació s'ha de fer el 2013–, amb l'objectiu de mantenir l'equilibri entre els tres sistemes existents.

Per acabar, el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, va reconèixer que tot just ha començat a parlar amb la gent del ministeri i a recopilar la informació. Camp espera augmentar la partida pressupostària destinada a Turisme, tot i que és conscient que el fet que aquesta partida s'acabi doblant, tal com va prometre DA en campanya, dependrà de la situació de les arques de l'Estat.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT