PUBLICITAT

El Col·legi de farmacèutics reclama una llei del medicament

  • La nova regulació del transport i les noves tarifes han ocasionat problemes d'estoc i una nova planificació
P.G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Núria Margalef, presidenta del col·legi de farmacèutics a la seva farmàcia de barri a Escaldes-Engordany. Foto: TONY LARA

El sector de les farmàcies s'ha vist involucrat en els darrers mesos amb mesures legislatives que afecten al seu funcionament diari. La llei del transport, els preus de referència dels medicaments genèrics o la prohibició de la venda de certs productes com l'EPO ha provocat problemes de l'estoc a les farmàcies que no poden, a diferència d'altres països, tornar les sobres. Per tot i per que necessiten un marc legal que empari al col·lectiu, des del Col·legi de farmacèutics reclamen per a ja una llei del medicament. En l'actualitat són 63 els farmacèutics col·legiats. «La necessitem per emparar-nos perquè nosaltres no som comerços sinó establiments sanitaris», va explicar Núria Margalef, presidenta del col·legi de farmacèutics. Des del sector a més de reclamar aquesta regulació estan patint les conseqüències de les darreres aplicacions de noves normes com és la de la restricció del transport i la dels preus de referència. Unes normatives que els ocasionen en alguns casos estocs amb difícil sortida i en d'altres complicacions alhora de buscar certs productes als diferents distribuïdors que han de ser andorrans.

Els farmacèutics critiquin que l'única llei que regula el sector sigui del 1977 i la qualifiquen d'obsoleta. El sector reclama una regulació del control dels fàrmacs des de que entrin al país fins la seva dispensació així com la farmacovigilància o seguiment després de ser venut. «Aquesta ha estat una demanda que s'ha fet als diferents governs i per les diferents juntes del col·legi de farmacèutics i no s'ha donat cap pas al respecte», va explicar Margalef.

Pel que fa al tema del transport els farmacèutics han trobat una dificultat en la restricció que s'ha posat sobretot pel que fa a determinats productes com les infusions. Ara, les farmàcies tenen restricció alhora de demanar els productes que no tinguin codi nacional. El sector es veu en dificultats de poder trobar certs productes segons el laboratori o distribuïdor andorrà. «En aquest sentit també hem hagut de regular l'estoc per fer més prevenció del que necessitàrem», va manifestar la presidenta del Col·legi de farmacèutics.

CRÍTICA ALS PREUS DE REFERÈNCIA / L'establiment dels preus de referència que es va aplicar a partir del passat dia 1 de maig i que es dirigeix a set principis actius obliga als dispensadors dels medicaments a ser els informadors d'aquesta nova normativa de cara als pacients. A partir d'aquest mes tots els clients s'han trobat a la farmàcia alguns canvis en els seus medicaments perquè la Cass només cobreix aquells genèrics que figuren en un llistat. Els farmacèutics són crítics amb aquesta mesura que té l'objectiu de reduir la despesa de la seguretat social. Segons ell aquesta reducció s'hagués fet igual perquè depenen dels preus del mercat. «Aquests preus de referència s'apliquin en funció de les taxes que hi figuren als països veïns, creiem que si es baixa la despesa ho faran pel mercat no per la mesura, o el que és el mateix si nosaltres els comprem als països veïns i aquests rebaixen el preu nosaltres també l'haguérem baixat de preu encara que no estigués la mesura», va explicar Margalef.

Des d'aquest mes els farmacèutics han d'informar als pacients sobre aquests preus de referència dels genèrics. «La gent encara ho desconeix i hi ha persones que els és molt difícil canviar la marca del medicament que han pres sempre i és aleshores quals hem d'explicar que la Cass només cobreix fins una part i que la diferència ha de ser costejada per ells”, va comentar la representant del sector.

La segona de les tasques que han hagut de fer els farmacèutics en aquest sentit ha estat la de la regulació dels estocs per tenir més exemplars del genèric que s'aplica el preu de referència amb el handicap d'haver de quedar-se molts dels medicaments que ja no hi figuren com els més barats.

Pel que fa a la prohibició de certes substàncies com la dispensació de l'EPO que només podia vendre's a Andorra, des del col·legi acaten aquesta norma negativa i opinen que hi ha certs productes com aquets de dopatge dels què s'ha de fer un bon ús. “El problema és que d'aquests no s'ha fet bon ús”, va comentar Margalef. Segons decret del Govern aquestes substàncies ara només poden ser dispensades des de l'Hospital i mai més pels despatxos farmacèutics.

EL VALOR DIFERENCIAL / Tot i aquestes restriccions que homogenitzen més el servei farmacèutic andorrà amb el dels països veïns, el del Principat encara disposa d'un valor diferencial. «Tant a Espanya com a França només es dispensen medicaments que es produeixen en aquests països, i aquí a Andorra es poden trobar fàrmacs d'arreu del món”, explica Margalef. Altres productes com els derivats de l'homeopatia són també molt més barats (inclòs la meitat del preu) al Principat que a l'estat espanyol. La raó principal és que Andorra els compra de França que són molt més barats perquè la seguretat social d'aquest país cobreix el 100% d'aquesta medicina alternativa. Altres substàncies com la melatonina, regulador de la són, també es dispensa al Principat i no a altres països perquè no està regulat.

La crisi també ha afectat el sector. «La gent no compra tant», comenta Margalef qui afegeix que com els medicaments també han rebaixat els preus els farmacèutics han de treballar per augmentar més la facturació. A Espanya, la facturació del sector s'ha vist reduïda en el 10%, al Principat no es té cap estudi per extreure aquesta estadística. Per altra banda, a la majoria de les farmàcies d'Andorra es venen productes de parafarmàcia que també suposen una facturació important del negoci.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT