PUBLICITAT

El pas de vianants invisible

  • L'encreuament dels carrers Esteve Vidal, Manuel Cerqueda i Paraires a Escaldes és un dels passos més freqüentats diàriament pels vianants que van al centre de negocis, hospital o centre comercial i que conflueixen amb el trànsit que surt del túnel
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un jove passa amb bicicleta, provinent del carrer Manuel Cerqueda. Foto: TONY LARA

Al punt de l'encreuament d'Escaldes-Engordany entre els carrers Esteve Vidal (a la sortida del túnel que ve de la rotonda de la Dama de Gel), el de Manuel Cerqueda (que ve de l'Hospital) i el des Paraires (provinent de la zona comercial) hi ha un pas de vianants i un semàfor peculiars. Són invisibles. Els incrèduls poden passar-se qualsevol dia i a qualsevol hora per comprovar-ho (les fotografies són vuit minuts continus d'un dia de la setmana passada). Els passos de vianants convencionals (visibles) més propers estan a 70 i 140 passades de distància d'aquest.

Grups de dones embarassades que surten de classes de prepart de l'hospital, persones amb cames enguixades, pares amb fills, i persones grans amb bastons utilitzen aquest pas que no té ratlles blanques i vermelles pintades, però que tothom sembla tenir un do especial que el veu com d'una manera virtual.

Molts dels vehicles que provenen del túnel (amb una velocitat més alta de la permesa) frenen en aquest punt davant de la presència del semàfor (també invisible) que sempre està en ambre intermitent per precaució pel continu pas de vianants.

Però no tothom té aquell do de poder veure el pas de vianants i semàfor virtuals. Hi ha cotxes que han de frenar de cop perquè no veuen aquest semàfor i d'altres ciutadans, que es consideren més cívics, que opten per les ratlles horitzontals pintades.

L'opinió de la majoria de les persones enquestades que utilitzen aquest punt amb senyalitzacions invisibles és la mateixa. «Per aquí ens va millor passar perquè és recte» o «els passos de vianants (visibles) estan massa lluny», diuen.

La lògica imperant és que si una gran majoria de públic que transita per aquests carrers fan ús d'aquest encreuament que no té les senyalitzacions convencionals és que alguna mesura s'hauria de prendre pels responsables de mobilitat perquè aquest pas i semàfor es converteixin en visibles. No pot ser que la majoria de gent estigui equivocada. Aquest però no és l'únic punt al país amb senyalitzacions impalpables. També hi ha d'altres que són senyalitzats però que la gent no els veu. Aquest però, es pot dir que reuneix tots els punts perquè sigui considerat perillós. Els vianants procedeixen de l'Hospital (dones embarassades, persones grans, i altres amb mobilitat reduïda, mares amb cotxet de nadons), o de centres escolars i d'altres punts cèntrics d'Escaldes.

Per als que no creguin en la invisibilitat, ¿quina altra raó pot explicar l'actitud majoritària de passar per aquest punt? La incivilització? La imprudència?



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT