PUBLICITAT

Martí confirma que signarà l'acord monetari amb la UE

  • El Govern demòcrata intentarà incloure un memoràndum per facilitar l'aplicació del text
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Bartumeu escolta la intervenció de Baró a l'hemicicle de la nova Casa de la Vall, ahir Foto: TONY LARA

Fins ahir no ho havia dit de manera clara i rotunda: Toni Martí signarà l'acord monetari amb la Unió Europea i l'enviarà al Consell General per a la seva ratificació. Arran d'una pregunta del líder socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, l'aleshores encara candidat a cap de Govern va confirmar ahir que el gabinet demòcrata donarà el sí al text que va tancar l'Executiu de Bartumeu l'hivern passat durant les negociacions amb la Comissió Europea. El sí de Martí és incondicional, però el cap de Govern no renuncia a internar incloure un memoràndum annex a l'acord per facilitar la seva implementació.

«Ara l'opció és molt senzilla: heu de dir sí o no», va plantejar Bartumeu a Martí durant el segon dia del debat d'investidura, després d'advertir-lo de la manca de marge de negociació. I Martí va dir sí, una resposta afirmativa que fins ahir no s'havia vist amb aquesta claredat. En el debat televisiu previ a les eleccions del 3 d'abril, l'únic que els rivals de Martí van aconseguir arrencar de l'actual cap de Govern va ser que DA no comprometria «la credibilitat internacional d'Andorra»; unes paraules de les quals ja s'inferia que Martí acabaria signant i ratificant l'acord, però sense que quedés del tot clar. Bartumeu ho va aprofitar per advertir a l'encara candidat demòcrata que quant a l'acord monetari «no s'hi val a continuar cultivant l'ambigüitat» i Martí va recollir el guant i va precisar que el signaria. Els demòcrates ja no cultiven ambigüitats, ara recullen els fruits.

El líder de l'oposició va aprofitar, un cop més, per exposar la seva visió sobre la qüestió de l'acord monetari, que no és altra que aquella que afirma que no hi ha marge de negociació: «En l'estadi actual no hi ha lloc –ni des del punt de vista polític ni encara menys diplomàtic– a hipotètiques noves aportacions i les possibles mesures que afavoreixin l'adaptació de la legislació andorrana a l'acord ja es van obtenir en el decurs de la negociació», va afirmar Bartumeu. Dit d'altra forma: el que no va obtenir el PS no ho obtindrà DA.

Consell sí, tutela no / Però els demòcrates volen intentar-ho, per si un cas. I així ho van deixar clar a Bartumeu. El president del grup de la majoria, Ladislau Baró, va admetre que la lletra de l'acord no es pot canviar i que no tenen intenció de fer-ho, però va insistir en annexar «algun tipus de memoràndum» per facilitar l'adaptació de la legislació andorrana i fer més planera l'aplicació de l'acord monetari. «Agraïm les seves recomanacions», va dir Baró a Bartumeu, «però no acceptarem cap tipus de tutela. Deixi'ns intentar-ho a nosaltres». Tot plegat tenia un je-ne-sais-quoi freudià, com el fill que reivindica davant els seus pares el dret a equivocar-se per si mateix.

El cas és que la diplomàcia demòcrata, encapçalada per Gilbert Saboya, intentarà incloure un memoràndum annex a l'acord. Baró es va encarregar de precisar, per «tranquil·litzar» Bartumeu, que això no implicarà un endarreriment significatiu en la data de la signatura del mateix. A la darrera fila d'escons, Meritxell Mateu, ara consellera per Ordino i ministra d'Exteriors en els darrers gabinets liberals d'Albert Pintat, acompanyava amb un gest d'assentiment les paraules del seu president de Grup.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT