PUBLICITAT

Primers retrets per la renovació de les pòlisses de crèdit al juny

  • Bartumeu afirma que la banca va donar un ultimàtum al Govern l'hivern passat
I. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca parla amb Martí, ahir Foto: TONY LARA

Jordi Cinca ha començat a anar al gimnàs de bon matí. Fins ara hi podia anar al vespre –suposem– però ha decidit començar a adaptar el seu ritme vital a la nova condició de ministr de la Presidència i titular de Finances. A la vista del que té damunt la taula li caldran moltes hores d'entrenament perquè tal vegada sigui aquesta la marató més complicada de totes les que ha afrontat fins ara. Bona prova va ser que l'únic moment mínimament tens del debat d'ahir va ser el referent a l'endeutament del Govern.

Va ser Bartumeu qui va obrir foc, recordant a Martí part del contingut de la reunió que ambdós van mantenir el 7 d'abril, quatre dies després de l'onada taronja: «tal com li vaig informar, nosaltres no vam admetre el passat mes de març un ultimàtum inacceptable de l'ABA». «Ultimàtum» que, segons Bartumeu, consistia en augmentar mig punt els tipus d'interès del finançament del Govern sí o sí, passant de l'Euríbor + 0,25% a l'Euríbor + 0,75%. El líder socialdemòcrata no va dubtar a qualificar d'abusives les pretensions de la banca: «espero i confio que vostè tampoc no acceptarà aquest augment abusiu que es planteja». El nou interès que proposa la banca queda lleugerament per sota del que el Govern paga a Crédit Agricole per l'emprèstit subscrit aquest hivern, però Bartumeu va justificar la diferència: es tracta d'un banc estranger que té com a única divisa fer negoci, mentre que la banca andorrana té l'obligació de subvencionar els préstecs a un Estat que durant molts anys ha mantingut els «privilegis» dels quals el sector financer s'ha beneficiat.

La resposta de Martí no es va fer esperar: haurien d'haver estat els socialdemòcrates els que deixessin aquesta qüestió tancada, ja que les pòlisses de crèdit s'havien de renovar al març i no deixar-les prorrogades fins al juny. El cap de Govern que una de les prioritats haurà de ser negociar amb els bancs la renovació del deute i va deixar entreveure que mantenir les condicions actuals serà impossible. ¿Vol dir això passar al 0,75% que demana la banca? Martí no va voler anticipar esdeveniments: «Negociarem perquè l'Estat andorrà pagui el mínim possible», es va limitar a apuntar.

Tràmit d'urgència / Un altre dels assumptes urgents –més encara fins i tot que el del deute– és l'avaluació del Moneyval del 26 d'aquest mes. Segons va explicar Martí, Andorra no ha adoptat totes les recomanacions proposades per aquest organisme dependent del Consell d'Europa i dedicat a la lluita contra el blanqueig de capitals. El nou cap de Govern va deixar entreveure cert malestar amb els seus predecessors perquè «no tots els deures estan fets». Martí va anunciar que el seu Govern demanarà la tramitació d'urgència al Consell d'algunes de les reformes necessàries per complir amb les recomanacions del Moneyval.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT