PUBLICITAT

Pendents les dues comissions rogatòries pel cas Fórum i Afinsa

  • Els afectats per les fallides de les dues societats sumen prop de mig milió de persones
El PERIÒDIC
MADRID

Periodic
Els afectats manifestant-se pels carrers de Madrid, el 2008 Foto: JUAN MANUEL PRATS

L'Audiència Nacional espanyola va tramitar les denúncies presentades per prop de mig milió d'afectats contra Fórum Filatélico i Afinsa en sengles procediments judicials en els quals s'acumulen més de 2.700 volums de documentació i prop de dos milions de folis. Per la fallida d'Afinsa hi ha dues comissions rogatòries cursades a Andorra, pendents de resolució. Dilluns es van complir cinc anys de les intervencions judicials d'ambdues societats.

Els Jutjats Centrals d'Instrucció número 1 i 5 de l'Audiència Nacional continuen instruint els dos processos penals d'Afinsa i Fórum, respectivament, en els quals hi ha 38 imputats, en diferent grau d'implicació, pels delictes d'estafa, blanqueig de capitals, insolvència punible, administració deslleial i delicte contra la Hisenda Pública.

Per a la seva tramitació es va crear una oficina d'atenció als afectats de Fórum i Afinsa en la qual onze funcionàries es dediquen en exclusiva a la tramitació de les seves denúncies i a l'elaboració d'un mapa geogràfic per províncies, on es constata que a Madrid és on hi ha un major nombre de perjudicats, seguida de Conca. Per contra, Teruel és l'única on no s'ha registrat cap cas, segons van informar des de l'Audiència Nacional.

L'oficina ha elaborat una base de dades on es registra de forma individualitzada l'estat de la causa pels 479.225 perjudicats i denunciants. Tot això amb la finalitat de donar la major claredat expositiva respecte de les circumstàncies individualitzades de cadascun i poder indicar el volum i el foli on queda situada la tramitació de la seva denúncia, documents aportats i circumstàncies personals que hagin pogut esdevenir.

DOCUMENTACIÓ DIGITALITZADA / Tota la documentació que obra en ambdós procediments ha estat íntegrament digitalitzada. En total, sumen 2.738 volums i gairebé dos milions de folis. Com a exemple, només la part de denúncies de Fórum consta d'un total de 1.133 volums i 283.250 folis, i la tramitació de la qual ja s'ha conclòs sense perjudici de tràmits posteriors que puguin ser necessaris. A més, en aquesta causa 68 associacions exerceixen l'acusació. Com a mostra de la magnitud d'aquesta causa, destacar que un sol procurador atén a més 56.000 persones.

COMISSIONS ROGATÒRIES / En la seva lluita per localitzar els diners suposadament estafats, els jutges d'instrucció Santiago Pedraz i Pablo Ruz, amb l'impuls de la Fiscalia Anticorrupció, han cursat nombroses comissions rogatòries a diferents països, de les quals vint encara estan pendents de resposta.

La causa penal per la fallida d'Afinsa compta amb 25 imputats i es troba pendent de diverses comissions rogatòries cursades pel jutge Santiago Pedraz a Estats Units (3), França, (3), Andorra (2), Itàlia (2), Suïssa, Mònaco, Bahames, Illes Verges i Regne Unit. A més, falten informes pericials de l'anàlisi de la documentació que obra en el procediment. En compliment d'una d'aquestes comissions rogatòries, el jutge viatjarà als EUA properament per realitzar algunes diligències i prendre declaració a dos dels imputats que es troben en aquest país.

La instrucció de Fórum, per la seva banda, es troba pendent també del compliment de comissions rogatòries a Holanda, Suïssa, Regne Unit, Gibraltar i Illes Verges, així com de l'informe dels pèrits judicials de l'Agència Tributària sobre peritatge econòmic en el moment de la intervenció de Fórum.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT