PUBLICITAT

L'arxiu de la capital, sota el Consell

  • Hi compartirà espai amb la Casa Pairal i el Servei de Circulació, avança la consellera Cano
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La plaça inferior de l'edifici del nou Consell General, a Prat de la Creu, on s'ubicaran les dependències comunals Foto: TONY LARA

L'arxiu de la capital s'ubicarà a les dependències comunals del nou edifici del Consell General, sota la plaça inferior que dóna a Prat de la Creu. Dependències que –convé recordar– li corresponen al Comú en virtut de la cessió obligatòria que va acompanyar l'erecció de la nova seu parlamentària. L'arxiu hi compartirà espai amb la Casa Pairal, amb el Servei de Circulació i amb una sala polivalent. El director de Cultura, Albert Villaró, treballa ja en la redacció del projecte del nou equipament, que el comú vol que estigui enllestit –el projecte, no pas les dependències de l'arxiu– abans que acabi la legislatura. Així ho va confirmar ahir la consellera de Cultura, Maite Cano, en una exhibició de voluntarisme polític i –per què no– d'optimisme antropològic, perquè tot el que precedeix només existeix sobre el paper: la crua realitat és que les obres de la plaça del Consell a Prat de la Creu –precisament, on s'ubicaran precisament les dependències que li corresponen al comú– estan aturades i no hi ha previsió que s'hagin de reprendre en breu. Així que l'arxiu –com la Casa Pairal i el Servei de Circulació– forma part del sarró de les bones intencions de l'equip de govern a l'últim tram de la legislatura.

Fil a l'agulla / ¿Com serà el nou arxiu de la capital? ¿I quins documents s'hi custodiaran? Adverteix Villaró que tota la paperassa anterior a la segregació d'Escaldes, excepte la corresponent al quart d'Andorra la Vella, es va dipositar aleshores a l'Arxiu Nacional. Així que al nou equipament hi anirà a parar la documentació generada a partir del 1978, a banda de la del quart. Es tractarà d'un arxiu quasi exclusivament administratiu –«de gestió», en diu Villaró– que el pas del temps anirà dotant d'una càrrega històrica. L'ambiciós objectiu final és obrir les instal·lacions –i el conjunt de documents que s'hi conservin– a la consulta pública. Posar-hi fil a l'agulla serà una de les principals ocupacions del director de Cultura aquests últims mesos de legislatura, i coincidint amb el reingrés de Jan Cartes –conseller general socialdemòcrata a l'anterior legislatura– a la plaça de cap d'Àrea de Cultura. Una plaça d'altra banda prevista al polèmic organigrama del departament de Cultura implantat al juny i que havia quedat precisament vacant en previsió del seu hipotètic retorn.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT