PUBLICITAT

Martí destaca la voluntat de fer una "política de continuïtat" reconeixent la feina ben feta

  • Bartumeu exigeix més concreció al nou govern sobre les mesures que pretén aplicar
10954_xerrant
Martí, Bartumeu, Mateu i Baró conversen al Consell General, aquest matí. Foto: ANA / M. T.
El futur cap de Govern, Toni Martí, ha destacat durant la seva rèplica a la intervenció del cap de l'oposició, Jaume Bartumeu, la voluntat de fer una política de continuïtat i no "a salt de mata", ja que "no hem vingut a cremar res" i aprofitaran la feina ben feta. Pel que fa a l'acord monetari, Martí ha confirmat la intenció de ratificar-lo, tot i que si es pot millorar ho faran. En aquest sentit, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha criticat que Bartumeu hagi proposat "una mena de tutela" en aquest àmbit, i ha assegurat que el que cal és debat i diàleg, perquè ells ja tenen un full de ruta. Martí també ha respost al cap de l'oposició que governarà per a les persones i no només per als empresaris, que les millores que s'han de fer en les lleis fiscals no suposaran una demora en els terminis, i s'ha compromès a reduir les despeses del Govern, tal com han estat capaços de fer tots els comuns, independentment del color polític.
Martí ha respost a les consideracions que ha formulat Jaume Bartumeu negant que pensin de manera dualista i vulguin obrir una fractura entre empresaris i treballadors. També ha assegurat que les modificacions que volen fer a les lleis fiscals no faran ajornar el calendari, i ha reiterat el seu compromís de tenir el marc completat a finals d'any. D'altra banda, ha dit que demostrarà que el Govern pot rebaixar la despesa corrent, sense retallar personal, i ha criticat que els socialdemòcrates no l'hagin sabut controlar.

Martí ha volgut deixar clar que governarà amb diàleg però també amb valentia política per prendre decisions. Tot i això, ha assegurat que els dossiers i la feina que hagi estat ben feta, s'aprofitarà ja que 'no hem vingut a cremar res'. A més, tant ell com Baró han agraït la predisposició del grup parlamentari socialdemòcrata a arribar a pactes d'Estat per abordar la reforma de la CASS, les relacions Estat-comuns i l'acostament amb Europa. Baró ha afegit que caldrà veure els procediments que s'estableixin per assolir els pactes, ja que són gairebé tan importants com el contingut.

Pel que fa als pactes proposats per Bartumeu, que són la funció pública i la fiscalitat, en el primer cas els demòcrates estudiaran si es pot arribar a un pacte d'Estat, i en el cas del marc fiscal consideren que no cal perquè les posicions ja són molt pròximes. Pel que fa a la llei del tribut indirecte, Baró ha dit que el nou Govern serà qui plantegi els canvis que s'han de fer sobre el text existent, però creu que no seran medul·lars.

Pel que fa a l'acord monetari, Toni Martí ha assegurat que el ratificarà, i Baró ha afegit que són conscients que en aquest tema no es pot anar enrere, però que un cop hagin pres possessió del càrrec, parlaran amb Brusel·les, avaluaran la situació i, si no es pot modificar, hi pot haver la possibilitat de fer un memoràndum d'entesa que l'acompanyi. En aquest sentit, Baró considera que no els cal la tutela que ha deixat entendre que proposava Jaume Bartumeu, ja que els demòcrates també tenen un full de ruta.

El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, també ha parlat sobre l'àmbit social, demanant la creació d'un nou contracte social que passa per l'establiment de drets sempre lligats a responsabilitats, perquè cal revisar la inflació de drets i la tendència a l'abús del servei públic.

Baró ha dit que el grup parlamentari treballarà de manera cohesionada i eficaç, amb diàleg, fermesa i humilitat. I ha assegurat que la pluralitat que té 'ha de ser el nostre principal actiu'. A causa de la situació parlamentària 'bipolar i asimètrica', Baró creu que cal establir mecanismes generadors de diàleg, i per aquest motiu ha agraït la predisposició del grup parlamentari socialdemòcrata a l'hora de fer els pactes d'estat.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha exigit al nou govern que aporti mesures més concretes sobre com volen tirar endavant el país. Bartumeu ha fet aquesta demanda aquest dimecres al matí en la seva aportació al debat de rèplica al discurs d'investidura que va fer aquest dimarts el futur cap de Govern, Toni Martí. Concretament el cap de l'oposició ha fet referència a set punts que considera bàsics i sobre els que reclama saber què volen fer els membres de Demòcrates per Andorra, i que són la reforma tributària, l'acord monetari, la lluita contra el blanqueig, la lluita contra l'endeutament de l'Estat, les condicions sanitàries, el turisme i les mesures de moderació de la despesa pública. D'altra banda, durant la seva primera aportació al debat, Bartumeu ha volgut acceptar el pacte d'Estat ofert per Martí en matèria de relacions econòmiques amb la Unió Europea, de competències dels comuns, i de viabilitat de la CASS. També, però, ha volgut oferir que s'ampliï el pacte a la reforma de la funció pública i la reforma tributària.
La jornada d'aquest dimecres al Consell General, on s'ha celebrat el debat d'investidura, ha començat amb la intervenció del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, que s'ha centrat en exigir una major concreció en les mesures del nou Govern. Segons Bartumeu, el discurs pronunciat aquest dimarts pel futur cap de Govern, Toni Martí, no va exposar mesures prou concretes i va donar una visió de curt termini, i no amb projecció de futur. El que ha reclamat el cap de l'oposició han estat respostes a preguntes com 'com construïm confiança i seguretat? Com projectarem una mirada de futur? O com s'arriba a l'obertura a la inversió estrangera?'.

Una de les acusacions de Bartumeu al futur cap de Govern és que assegura que el seu discurs 'parlava més d'aplanar el camí als empresaris, que d'ajudar els ciutadans i ciutadanes que ho estan passant malament'.

Durant la sessió d'aquest dimecres també s'ha confirmat la proposta de pacte d'Estat en els tres punts que va proposar Martí, que són les relacions econòmiques exteriors amb la Unió Europea, la delimitació de les competències amb els comuns i la viabilitat dels sistema andorrà de seguretat social. Tot i així, Bartumeu ha volgut oferir la possibilitat d'ampliar el pacte a altres dos punts, que són la reforma de la Funció Pública i la reforma tributària.

Els aspectes on el cap de l'oposició ha demanat a Martí que sigui més concret són set. En primer lloc s'ha referit a la reforma tributària demanant quins són els canvis que Martí vol aplicar sobre la llei d'imposició directa. Bartumeu s'ha mostrat preocupat perquè 'no ens podem estar de pensar en una maniobra dilatòria per endarrerir l'aplicació de la llei' i ha manifestat que és indispensable que estigui aprovada abans de final d'any.

Quant a l'acord monetari, Bartumeu ha exigit al futur cap de Govern que es posicionés i informés sobre les seves intencions en aquest àmbit, 'ara l'opció és molt senzilla, heu de dir sí o no'. Un altre punt que ha volgut esmentar és la lluita contra el blanqueig ja que indica que les manifestacions de Martí són contradictòries. D'una banda diu que volen lluitar contra el blanqueig, però ofereixen mecanismes de declaració posteriors a la creació de societats, i Bartumeu assegura que això és contraproduent i que el Moneyval no ho aplaudiria. En aquest punt ha demanat al futur cap de Govern que retiri la proposta.

Pel que fa a les negociacions amb la banca andorrana per l'endeutament de l'Estat, Bartumeu s'ha referit a una part del discurs de Martí en que va citar 'unes noves condicions de finançament pactades amb les entitats bancàries del país'. Sobre això ha dit que ells no han acceptat unes noves condicions i que per tant es plantegen la hipòtesis que DA ja les hagi pactat amb la banca. És per això que ha confiat que Martí no accepti les noves condicions que havia proposat l'ABA, que passen d'establir uns interessos de l'Euríbor més 0,25% a Euríbor més 0,75%.

Sobre les condicions sanitàries i els nivells de serveis i despeses, Bartumeu ha demanat a Martí que si s'ha de fer una 'bona gestió dels recursos i els serveis públics' no es faci perjudicant les persones amb menys possibilitats. El cap de l'oposició també ha demanat més concreció en les mesures que s'aplicaran en l'àmbit del turisme, i ha insistit en les mesures que s'hauran d'implantar per a la reducció de la despesa pública.

En la seva intervenció, Bartumeu ha assegurat que la postura del grup parlamentari socialdemòcrata serà d'una 'oposició útil per a les persones i el país, exercint el control, el seguiment, i quan calgui, la crítica de l'acció del Govern'. Ha afegit que ho faran amb 'lleialtat institucional' i amb voluntat d'acord en les qüestions d'Estat. Tot i això, ha assegurat que la voluntat dels socialdemòcrates és la d'exercir la seva feina per a 'preparar l'alternança', perquè 'aquesta setmana deixem el Govern, però volem tornar a governar Andorra'.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT