PUBLICITAT

Martí estén la mà al PS

  • El líder de DA proposa un pacte d'Estat per la CASS, les competències comunals i la relació amb Europa
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
A l'esquerra, els consellers del grup de Demòcrates per Andorra aplaudeixen la intervenció de Martí. A la dreta, Martí pronuncia el discurs per ser elegit cap de Govern Foto: TONY LARA

No cal un Govern d'unitat per arribar a determinats pactes d'Estat. Les reformes necessàries per garantir la solvència financera de la CASS, la delimitació de les competències comunals i les relacions amb Europa són les tres qüestions per a les quals Toni Martí vol comptar amb la complicitat del grup socialdemòcrata, malgrat l'àmplia majoria parlamentària del grup de Demòcrates per Andorra, que li dóna suport i que avui mateix l'investirà cap de Govern. Martí va fer aquesta oferta de pacte d'Estat en el discurs que va pronunciar ahir davant del Consell General, en la primera de les sessions d'investidura. Un parlament en què el líder demòcrata va posar l'accent en les mesures de caràcter econòmic, per reforçar els pilars tradicionals de l'economia andorrana i promoure l'obertura cap a nous sectors, i va anunciar mesures com ara la flexibilització dels horaris comercials i la simplificació dels tràmits administratius per obrir nous negocis.

L'oferta de pacte d'Estat, de fet, va arribar cap al final del discurs. «Proposo un pacte d'Estat, que inclogui, a més de les forces polítiques, la societat civil, en tres matèries vitals: seguretat social, competències comunals i Europa», van ser les paraules de Martí. Més enllà de la importància –innegable– que puguin tenir aquests temes en la planificació política a curt, mitjà i llarg termini, el futur cap de Govern va demostrar la seva habilitat, així com la voluntat de consens, fent una aposta a cavall guanyador. I és que la mateixa nit electoral, tal com havia dit en campanya, el líder del Partit Socialdemòcrata va reiterar que estava disposat a arribar a acords precisament en aquestes tres qüestions: «les relacions econòmiques exteriors, la delimitació de competències entre els Govern i els comuns, i les mesures per assegurar la viabilitat econòmica de la CASS».

DIÀLEG, PERÒ SENSE DILACIONS / També Martí, en el discurs que va oferir per ser elegit cap de Govern, es va expressar en la mateixa línia que havia seguit durant la campanya. Així, va afirmar que el nou Executiu treballarà tenint en compte l'opinió de tots els sectors i col·lectius de la societat andorrana. «Es fonamental el diàleg amb els agents econòmics i socials», va dir Martí i va afegir: «La nostra opció decidida pel diàleg vol dir compromís d'estar oberts a totes les propostes d'acció. Però no permetrem que el diàleg sigui un pretext per a la dilació permanent de la presa de decisions».

En realitat, Martí va anunciar que es posarà a treballar de manera immediata tan bon punt hagi estat investit i hagi jurat el càrrec com a cap de Govern, tenint en compte que «Andorra es troba en un moment molt delicat de la seva història». En aquest sentit, el número u de Demòcrates per Andorra va subratllar que la crisi econòmica internacional «està destapant una veritable crisi estructural del nostre model econòmic».

Davant d'aquest panorama, el futur cap de Govern va plantejar mesures «urgents» per reactivar els sectors econòmics tradicionals –turisme, comerç, construcció i sector financer– i aturar la pèrdua de llocs de treball. Així mateix, Martí considera que cal reflexió per definir un nou model econòmic, més diversificat i menys proteccionista.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT