PUBLICITAT

L'atur bat un nou rècord amb 677 inscrits al Servei d'Ocupació

  • L'USdA reivindica un pacte de la societat civil i la CEA aposta per «fórmules imaginatives» per atraure turistes
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una dona fa els tràmits i aporta la documentació per inscriure's al Servei d'Ocupació Foto: ORIOL LLAURADÓ

La tendència no només no varia, sinó que s'agreuja: el nombre d'aturats continua creixent i, un mes més, les xifres del Servei d'Ocupació baten un lamentable rècord històric. Segons les dades proporcionades pel Departament d'Estadística, són 677 les persones que el mes d'abril estaven inscrites al Servei d'Ocupació en recerca de feina, cosa que suposa un augment de gairebé el 4% respecte al mes anterior. Des de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), no dubten a qualificar la situació de «desastrosa» i, una vegada més, reivindiquen un espai de diàleg social per planificar el futur del país a curt, mitjà i llarg termini. Pel seu cantó, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) emmarca l'augment de l'atur en un període que, tradicionalment, és complicat. No obstant això, les valoracions de la patronal destil·len preocupació i els seus responsables fan una crida a trobar fórmules imaginatives per dinamitzar el turisme.

El Servei d'Ocupació va registrar, l'abril passat, un augment de 13 persones respecte al mes anterior, de manera que va passar dels 822 als 835 inscrits. Així ho va fer públic ahir el Departament d'Estadística del Govern, en un comunicat que recull que, del nombre total d'inscrits, 677 estan aturats i en recerca d'un lloc de treball i la resta (158 persones) volen millorar la seva situació laboral. D'altra banda, el nombre de beneficiaris de la prestació econòmica per desocupació involuntària va arribar a les 81 persones, 13 més que el mes de març.

Des del Departament d'Estadística, posen en relleu que el nombre de demandants en recerca «ha crescut bastant des del 2008 i continua sent molt alt, amb una tendència anyal positiva del 19,2%». En canvi, el nombre de demandants que busquen una millora laboral s'ha estabilitzat, tot i la tendència anyal del -20,3%. El nombre d'ofertes de treball també s'ha reduït i, malgrat el pic de 400 llocs de treball oferts a final del 2010, la tendència anyal continua a la baixa i se situa en el -58,6%. Segons va informar Estadística, aquest 2011 «es confirma amb un nombre d'ofertes dels més baixos de tot l'històric».

INNOVAR I DIVERSIFICAR L'ECONOMIA / Sindicats i patronal estan d'acord en un punt: el sector turístic, com a motor principal de l'economia andorrana, ha de buscar fórmules innovadores per recuperar atractiu en un context complicat i de forta competència i, més a la llarga, l'economia s'ha de diversificar i buscar altres puntals.

Per al secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, és imprescindible que les forces polítiques i socials del país –Govern, comuns, empresaris i treballadors– siguin capaços d'obrir un debat conjunt per fer possible un canvi de model productiu, segons ell necessari. En la seva opinió, «Andorra té un gran potencial: uns bons establiments hotelers, unes pistes d'esquí de primera... És com si tinguéssim una gran embarcació, unes bones perspectives de viatge, però en canvi estiguéssim navegant a la deriva, sense saber a quin port anem». En aquest sentit, el líder sindical considera que el nou Govern «té la responsabilitat» de liderar el diàleg social i promoure un pacte de la societat civil, amb l'objectiu de «determinar quin país volem».

A més, Ubach lamenta que els empresaris estiguin «escanyats» per falta de crèdit, «quan els bancs anuncien beneficis milionaris», i denuncia que el preu del lloguer dels locals comercials és massa elevat.

De la seva banda, el president de la CEA, Xavier Altimir, tot i reconèixer que aquests mesos són normalment més fluixos pel que fa a l'ocupació, mostra la seva preocupació pel fet que l'atur és més elevat que altres anys i perquè les empreses estan «molt apurades».

Altimir està convençut que els empresaris vinculats al turisme han de fer «un esforç d'imaginació» per trobar fórmules que atreguin els visitants. L'esperança de la CEA és que aquest estiu hi hagi un repunt del turisme de proximitat, «cosa que seria beneficiosa per a destinacions com Andorra i Catalunya».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT