PUBLICITAT

Els venedors de tabac es queixen de la reducció a un cartró mensual

  • El grup socialista proposa una nova disposició addicional per reduir l'exempció fiscal dels fronterers
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un establiment comercial on es poden comprar cigars i cigarretes, en diferents formats Foto: TONY LARA

Els comerciants, concretament els que venen tabac, estan preocupats pel projecte de llei que està en plena tramitació al Senat espanyol i que, amb l'objectiu de reprimir el contraban, podria acabar reduint a 200 cigarretes el nombre de tabac que els treballadors fronterers poden passar cada mes per la duana. Això, si prospera l'esmena presentada pel grup parlamentari socialista, amb forma de disposició addicional. Des de la Federació d'Associacions de Comerciants (FACA), es qüestiona en qualsevol cas que una mesura d'aquest tipus sigui viable quant a la seva aplicació. Altres comerciants, a títol individual, esperen que es constitueixi el nou Govern per tal d'entaular converses amb l'Estat espanyol i intentar frenar la iniciativa, plantejada en el marc de la reforma de la Llei orgànica 12/1995, de 12 de desembre, de repressió del contraban.

El vicepresident de la FACA i director general d'Andorra 2000, Antonio Miralles, està convençut que l'aplicació de la mesura és inviable. «¿Què faran? ¿Anotaran el nom de tots els treballadors fronterers i controlaran quant tabac baixen cada dia?», es qüestionava, en declaracions a aquest rotatiu. Miralles afegia: «Potser té lògica aplicar la mesura a Gibraltar, per la gent que travessa cada dia aquella frontera, però aquí no ho acabo de veure clar».

I és que, de fet, l'esmena presentada pels senadors socialistes fa referència explícita als dos territoris, Andorra i Gibraltar: «Es redueixen a 200 cigarretes al mes les exempcions fiscals previstes a l'article 35.3 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'Impost sobre el Valor Afegit, i a l'article 61.2 de la Llei 38/1992, de 28 de novembre, d'Impostos Especials, per als viatgers residents i treballadors fronterers de la zona fronterera amb Gibraltar i el Principat d'Andorra, i en relació amb les labors de tabac que introdueixin a Espanya».

La mesura, tal com està plantejada a l'esmena, només serà aplicable als treballadors fronterers, en cas que acabi prosperant, i a les persones que resideixen a l'Estat espanyol, «al territori que s'estén a 15 quilòmetres en línia recta a partir de la frontera».

A banda de les dificultats pràctiques a l'hora de controlar la quantitat de tabac que porten a sobre les persones que cada dia travessen la frontera, el vicepresident de la FACA va assenyalar un entorpiment operatiu: «Si això s'acaba aplicant, no em vull ni imaginar les cues que es poden fer a Sant Julià de Lòria».

Eficàcia en dubte / Els responsables dels estancs de l'avinguda de Meritxell i el carrer de la Unió, preguntats per aquesta qüestió, no només van manifestar el neguit pels efectes que pot tenir la mesura sobre el seu negoci, sinó que van posar en dubte la seva eficàcia a l'hora de combatre el contraban. «La diferència de preu és una realitat i, si el tabac no es pot passar de manera legal a través de la duana, és possible que augmenti el contraban a través de la muntanya», manifestava un d'ells.

Així mateix, els estanquers recorden que «hi ha molta gent en aquest país que viu del tabac: agricultors, fabricants i comerciants», motiu pel qual insten el Govern a entaular negociacions amb l'Estat espanyol per evitar que la mesura tiri endavant. El debat a la comissió del Senat tindrà lloc el pròxim 25 de maig.H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT