PUBLICITAT

José Blanco: «L'estiu és la gran frustració que deixo en marxar»

  • «S'està buscant, jo ja he donat les meves recomanacions al Consell; La voluntat és que tot l'equip actual segueixi»
  • «Anàvem camí d'una temporada extraordinària però al final ens hem caigut al riu, i amb una quantitat d'aigua brutal»
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Blanco a l'entrada de EL PERIÒDIC abans d'iniciar l'entrevista, aquesta setmana Foto: TONY LARA

Blanco se'n va de Grandvalira. Un projecte molt atractiu a Madrid de l'empresa Europcar ha estat el motiu, malgrat que assegura que la seva intenció no era marxar. Aquests dies, i fins al 15 de juny, treballarà per deixar la seva impremta. I és que la seva voluntat, assegura, és sentir que ha contribuït a millorar el desenvolupament turístic del país.

–¿Va buscar vostè l'oferta o el van venir a buscar de Madrid?

–El meu projecte a 2 o 3 anys vista era Andorra. Estava molt a gust. Però va sortir aquesta oportunitat. Em van trucar fa uns mesos i van ser molt insistents. M'he integrat molt aquí en àmbit professional, on m'he sentit recolzat pel consell i per tots els professionals de Grandvalira.

–¿Com valora aquests tres anys?

–Entrar a Grandvalira no va ser fàcil. El meu predecessor, Conrad Blanch, havia deixat el llistó molt alt. Mantenir aquest llisto i intentar pujar-lo ha estat un repte molt important.

–¿Ho heu aconseguit?

–Crec que s'ha fet una molt bona feina. I ho demostra l'equip que deixo. Me'n vaig amb un projecte molt consolidat, on hem apostat pel talent, bàsicament per l'andorrà. Al final sóc un esglaó més de l'estructura i jo el que he dit al Consell és que estiguin tranquils perquè deixem un equip molt bo. Molt consolidat i organitzat.

–¿Deixa Grandvalira millor de com la va trobar?

–La deixo diferent. Hem adaptat Grandvalira a la realitat del mercat actual. Hem treballat per no tenir una dependència tant gran del mercat espanyol i hem obert nous mercats com l'israelià o el polonès. També hem recuperat mercats que estàvem perdent, com el francès o el britànic.

–¿Com heu tancat aquest hivern?

–Ha estat una temporada frustrant. Fins al 31 de març anàvem camí de fer una temporada extraordinària. Però al final ja ho heu vist tots, hem caigut al riu amb una quantitat d'aigua brutal. Està clar que estarem per sota de les xifres de l'any passat.

–¿Quines inversions s'han previst per l'any vinent?

–La nostra intenció és continuar reforçant tot el que està vinculat amb la millora del servei al client: aparcaments, innivació, restauració, etc. Afortunadament no hem de fer una megainversió en instal·lacions, això ja s'ha fet.

–¿Com l'afronteu l'estiu?

–L'estiu és la gran frustració que deixo al marxar. Per molt bé que ho puguem fer, en el millor de les situacions possibles, nosaltres no tenim la capacitat de posicionar Andorra com un destí d'estiu. I aquí bé el repte que ha d'afrontar el Govern. L'estiu ha de ser una alternativa més en les vacances dels diferents mercats europeus. I això suposa una aposta ferma en inversió i comunicació. Nosaltres no podem ser la locomotora de l'estiu, ho ha de ser el Govern.

–¿Com veu el canvi de Govern, serà positiu pel sector?

–S'ha de veure, de moment ens han plantejat una proposta convincent, volen doblar el pressupost de turisme. Però també ha desaparegut el ministeri al respecte.

–¿L'afer Pyrenair us ha fet mal?

–Era un projecte a mig termini, no buscàvem beneficis immediats. Portar esquiadors no era la clau. Crec que era una bona idea i hem de seguir potenciant l'Alguaire. És l'aeroport clau per Andorra.

–¿I l'opció de la Seu?

–No. ¿Quantes persones pot portar un charter privat? ¿20, 30? Està bé perquè porten clients amb nivell adquisitiu alt però la realitat està en els avions de 100-120 places. La Seu és una mica més, però mai serà la clau. Necessitem milions d'esquiadors.

–¿Tot l'equip actual seguirà?

–Un bon líder és aquell que té la capacitat d'aconseguir que sense ell l'equip segueixi funcionant. Si una cosa s'ha fet bé durant la meva estada ha estat crear un equip sòlid, potent i cohesionat. El que arribi es trobarà un equip amb uns objectius molt definits i orientats. No hi haurà cap canvi traumàtic.

–Entenc que les persones que van incorporar-se quan vostè va arribar seguiran...

–Sí. Hi ha la voluntat. Tot i que no és decisió meva, sinó del Consell. Jo a Madrid me'n vaig amb la dona, els fills i el gos. Ningú més.

–¿Esteu buscant substitut?

–Si, no deixaran la cadira desocupada. Jo he donat les meves recomanacions als consellers. Estic a la seva disposició fins que marxi i també després. Estic extremadament agraït a tota la família d'accionistes.

–¿Com resumiria aquests tres anys en una frase?

–He descobert un país i m'agradaria que se'm recordés com una persona que ha aportat una mica en el desenvolupament turístic d'Andorra.

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT