PUBLICITAT

La producció de tabac es redueix un 75% en 20 anys

  • Els pagesos ja tenen assignats els 235.000 quilos que esperen poder produir durant aquesta temporada
P. G.
CANILLO

Amb l'aplicació de les quotes per restringir l'excés de producció a principis dels 90, el conreu del tabac s'ha vist reduït des d'aleshores fins ara en el 75%. Ara per ara, el sector es manté, i des de l'Associació de Pagesos i Ramaders ja han avançat que els 235.000 quilos que s'esperen produir aquesta temporada ja estan assignats. A partir de la setmana vinent s'inicia la plantació del tabac i els pagesos creuen els dits perquè no hi hagin pedregades ni gelades prematures.

Aquest volum de producció és similar al dels tres anys anteriors. Fa tres temporades es va reduir el 25% per qüestions de rendibilitat perquè el preu del tabac era molt baix «i s'havien de reduir costos», va explicar Miquel Font, president de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra.

Des del col·lectiu no s'espera cap reducció més de superfície de conreu del que ha estat i és el pa de pagés. Ara per ara, «el preu del quilo del tabac és prou rentable», va explicar Font. Tot i això, el sector està expectant de l'evolució de les vendes, perquè es el factor determinant que condiciona el futur del tabac.

PERILL EN LES REDUCCIONS DEVENDES / Les restriccions que als països veïns estan posant-se en el consum del tabac fa perillar que baixin les vendes i que amb l'evolució d'aquestes mesures, el sector pugui tenir una mort propera. «M'agradaria pensar que no té data de caducitat tot i que els indicis que ens arribin ens fan pensar que encara que no volem, aquest fi pot arribar perquè si produïm un producte que cada vegada té més problemes per consumir-lo i es diu que es perjudicial per la salut, la tranquil·litat perquè es pugui produir sempre no la tens», va manifestar el president dels pagesos.

Per aquest motiu el sector s'ha mobilitzat en els darrers anys per buscar complements que un futur puguin arribar a ser una alternativa al tabac. «Val a dir que, ara per ara, són complementaris i que encara queda molt per fer perquè puguin aconseguir ser alternativa», va puntualitzar Font.

Els productors de tabac, que en l'actualitat superen els 400, són conscients que es pot donar una reducció en les vendes en el sector perquè la gent deixi de fumar i si no deixa de fumar cada vegada es fuma menys. «Hem de ser conscients, que això a la llarga és un problema», va alertar Font. Tot i això, val a dir que en els darrers tres anys aquest efecte negatiu no s'ha presenciat. «No ho hem notat, perquè per la crisi, la gent aprofita més per comprar els dos cartrons, i això ha fet que les importacions d'aquests últims anys han estat correctes, pot ser una mica superiors, i ara estem expectants del futur», va explicar el president de l'associació de pagesos.

La cooperativa de trumfes i plantes aromàtiques i la carn de qualitat, així com la comercialització de la mel són alguns dels complements que des del sector es treballa per potenciar i per si en un futur el principal conreu hagi de tancar les portes. Aquest futur, s'espera que sigui llunyà, perquè ara per ara «el tabac és el pa de pagés de les explotacions andorranes», va puntualitzar Font. Avui en dia no hi ha una producció alternativa que salvi l'agricultura. Avui en dia són produccions complementàries i diversificació del sector com és el turisme rural.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT