PUBLICITAT

La venda de pisos cau un 15% el primer trimestre

  • L'AGIA atribueix el descens, en part, a la manca de confiança generada per la inestabilitat política
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una noia mira diversos anuncis immobiliaris Foto: JOAN CORTADELLAS

El president del col·legi professional d'Agents i Gestors Immobiliaris d'Andorra (AGIA), Joan Carles Camp, va posar de manifest que durant el primer trimestre de l'any les vendes de pisos han tornat a patir una davallada, amb un 15% de mitjana, tot i que en algunes parròquies ha estat del 40%. Camp va recordar que durant el segon semestre del 2009 es va viure un petit rellançament, i que les vendes es van mantenir durant tot el 2010, però que la disminució d'enguany denota que «encara no hem tocat fons» i que «no s'han de posar pegats sinó buscar solucions més a llarg termini».

Camp va indicar que un dels factors que poden haver influït en la nova davallada del sector és la manca de confiança, en part causada per la inestabilitat política que s'ha viscut durant els darrers mesos. En aquest sentit, va assegurar que a nivell de país, amb la previsió de canvis d'aire al govern «es respira un clima diferent, un clima de confiança», i l'economia «va íntimament lligada amb la confiança», va afirmar a l'ANA.

De tota manera, el president de l'AGIA va afegir que la remuntada que es va viure a finals del 2009 «se n'ha anat en orris» perquè «la gent es pensava que estàvem al final de la crisi i els últims esdeveniments internacionals han tornat a generar desconfiança». Durant els primers tres mesos d'aquest any 2011, en global s'ha registrat una davallada del 15% respecte al mateix període de l'any passat, arribant a ser del 40% en determinades parròquies. Però es dóna la circumstància que a les parròquies centrals s'ha produït un increment de l'ordre del 50% a causa d'operacions puntuals que s'han fet a causa de la situació del mercat, i que fan semblar que ha pujat molt perquè el moment és molt baix, segons va explicar Camp.

El responsable de l'AGIA va exposar que la tendència a la baixa els preocupa molt, i que calen solucions a curt termini, a banda de les de llarg termini, com són les lleis fiscals. En aquest sentit, va demanar al nou govern que potenciï la captació de residències passives, venent les qualitats del país com la seguretat, la sanitat, l'educació o el clima. També va lamentar que «estem massa espanyolitzats» i que el que cal fer és mirar cap a altres economies. Una altra de les sortides, segons Camp, seria que s'apliquessin exempcions de l'Impost de Transmissions Patrimonials ( ITP) als joves del país que es vulguin comprar un habitatge.

EL PREU DEL METRE QUADRAT / Camp també va aprofitar per explicar que els preus dels pisos s'han estabilitzat. Pel que fa a pisos fora de les parròquies centrals i de més de 20 anys d'antiguitat, el preu del metre quadrat se situa entorn els 2.000 euros, mentre que els d'obra nova, sempre que no siguin d'Andorra la Vella o Escaldes, se situen entre 3.000 i 3.500 euros el metre quadrat, amb marges molt ajustats. Pel que fa als preus dels lloguers, Camp va posar de manifest que n'hi ha que es troben per sota dels llindars de rendibilitat del mercat perquè hi ha sobreoferta i gent que marxa del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT