PUBLICITAT

La corporació escaldenca retalla 2,5 milions del deute

  • El Comú va tancar l'exercici 2010 amb més d'un milió de superàvit
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Les obres del Centre d'Interpretaciño del Madriu i l'Aigua l'estiu passat. Foto: TONY LARA

Escaldes-Engordany va tancar l'exercici 2010 retallant 2,5 milions del deute, és a dir que aquest és ara de 37,2 milions d'euros. Aquest total és un 18% inferior al màxim que estableix la Llei de finances comunals, que autoritza un endeutament de fins a 45,5 milions d'euros –el 200% dels ingressos de l'exercici anterior–a la corporació escaldenca.

La cònsol major, Montserrat Capdevila, va assegurar que el Comú «té capacitat per retornar» el deute i va explicar que hi ha préstecs signats amb els bancs amb el compromís de retornar 2,5 milions a l'any. Per contra, el representant del Partit Socialdemòcrata al Comú, Francesc Casals, va manifestar el seu desacord amb la política pressupostària comunal i particularment per l'elevat deute –que entén que es podria haver reduït considerablement al llarg dels darrers anys–, que considera que «hipotecarà molt el proper Comú» en la seva política d'inversions. De tota manera, va aprovar el tancament de comptes, que considera correcte en el nivell tècnic.

Però la reducció del deute no és l'única dada del tancament de comptes del Comú. L'exercici de l'any 2010 s'ha tancat amb un superàvit d'1.058.806 euros, tot i que les previsions apuntaven a un dèficit de fins a cinc milions. Capdevila va explicar la diferència de sis milions per uns majors ingressos –es van recaptar 1,7 milions més del previst, 748.884 euros més en concepte d'Impost de Tramsissions Patrimonials (ITP) i 1,2 milions de transferències del Govern, per cessió obligatòria de terrenys 200.000 euros de més i per l'impost de construcció se'n van ingressar uns 200.000 euros menys– i també per una retallada de la despesa. En aquest punt, la corporació d'Escaldes-Engordany va realitzar un 84% de la despesa pressupostada i es va seguir una línia de contenció. D'aquesta manera, es van estalviar uns 2 milions d'euros en les despeses de funcionament –la despesa de personal es van reduir un 5%, el consum de béns corrents un 16%, la despesa financera es va retallar en un 38,2% pels baixos tipus d'interès, i també es va disminuir en un 39% les inversions, com a conseqüència de l'estalvi de l'obra de l'avinguda Carlemany i la inversió ajornada–.

De tota manera, aquest superàvit es traduirà en un equilibri pressupostari per a l'exercici 2011, ja que el Consell de Comú també va aprovar ahir la incorporació d'1,4 milions en l'apartat de despeses que provenen dels compromisos que per motius tècnics no es van poder realitzar durant el 2010 i que corresponen a les obres del Centre d'Interpretació de l'Aigua i el Madriu, i l'embelliment de la zona del Pont dels Escalls i la rotonda de Fiter i Rossell. Tenint en compte el milió de superàvit i que per l'exercici 2011 es preveia un superàvit d'uns 400.000 euros, al final s'arribarà a l'equilibri.

RECUPERACIÓ DEL COMERÇ INACTIU / La sessió del Consell de Comú celebrada ahir va servir, a més d'aprovar el tancament de comptes, per modificar l'Ordinació Tributària pel 2011. La modificació té per objectiu recuperar la figura del comerç inactiu, com ja es va anunciar en l'anterior Consell de Comú. Per aquesta figura, els comerços que es vegin obligats a tancar temporalment com a conseqüència de la inactivitat del sector podran ser eximits del pagament de taxes i impostos al Comú sense haver de donar-se de baixa. L'ordinació estableix que per acollir-se a l'exoneració caldrà que el comerç estigui tancat un mínim de sis mesos i un màxim de dos anys.

NOUS PREUS PÚBLICS / També es va aprovar la modificació dels preus públics per tal de donar a conèixer els preus de les activitats de lleure per al curs escolar vinent, que seran de 76,20 euros de dilluns a divendres i de 28,40 euros pel dissabte.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT