PUBLICITAT

Restricció del tabac sense IVA per a residents i transfronterers

  • El PSOE justifica que en els últims anys s'ha produït un «increment» de les importacions
EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
Zapatero intervé al Senat espanyol Foto: EL PERIÒDIC

El Govern espanyol, a través del Grup Socialista al Senat, ha presentat una esmena al projecte de reforma de la Llei Orgànica de repressió del contraban amb la qual pretén reduir a 200 cigarretes al mes les exempcions fiscals previstes en l'IVA i Impostos Especials per als «viatgers residents» i «treballadors fronterers» de la frontera amb Gibraltar i Andorra.

A aquests efectes, l'esmena, a la qual ha tingut accés Europa Press considera com a zona fronterera el territori espanyol que s'estén a 15 quilòmetres en línia recta a partir d'ambdues fronteres, incloent la totalitat dels municipis la demarcació territorial dels quals forma part, «encara que fos parcial», d'aquesta zona.

El PSOE justifica la seva proposta per que en els últims anys s'ha produït un «increment substancial» de les importacions amb franquícia de paquets de tabac procedents de Gibraltar a través de la Duana de la Línia de la Concepció i del Principat d'Andorra a través de la Duana de la Farga de Moles.

La proposta recorda que el règim comunitari de franquícies duaneres estableix que les franquícies duaneres de les mercaderies contingudes en els equipatges dels viatgers procedents de tercers països estan exemptes de drets d'importació quan, per la mateixa operació, l'estiguin de l'IVA i dels impostos especials de les mercaderies en funció de la Directiva 2007/74/CE.

VIATGERS / En relació amb els paquets de cigarretes importades per viatgers, l'article 8 d'aquesta Directiva estableix que els Estats membres eximiran de l'IVA i dels impostos especials a aquest producte quan la quantitat transportada sigui inferior a 200 cigarrets. Per a la resta de viatgers ja està limitat.

No obstant això, també assenyala que podran reduir els llindars monetaris i quantitatius previstos per a l'exempció de les mercaderies transportades per viatgers que siguin «residents en zona fronterera», «treballadors fronterers» o «personal dels mitjans de transport utilitzats» per viatjar des d'un territori en el qual no siguin aplicables les normes comunitàries en matèria d'IVA o d'impostos especials.

Actualment, la legislació assenyala que les exempcions a la introducció de tabac procedents de tercers països per part de viatgers es limiten a 200 cigarrets, 100 cigarritos, 50 cigars, o 250 grams de les restants labors, però no fan al·lusió a espanyols que viuen a la zona fronterera o viatgen habitualment a Gibraltar o Andorra per treballar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT