PUBLICITAT

Canillo tanca el 2010 amb un superàvit de 821.000 euros

  • Malgrat el resultat positiu, la corporació supera el límit d'enteutament
EL PERIÒDIC
CANILLO

Periodic
Una imatge de l'inici de la sessió de Consell de Comú de Canillo, ahir. Foto: ANA / M. T.

el Comú de Canillo va aprovar ahir el tancament de comptes de l'exercici 2010 amb un superàvit de 821.601 euros. El resultat positiu ha estat possible gràcies al fet que, del pressupost total de 12,2 milions d'euros, es va aconseguir un estalvi de 1,2 milions d'euros en les despeses, encara que la corporació deixés d'ingressar 385.000 euros. Malgrat tot, el Comú s'ha situat per primer cop per sobre del límit d'endeutament, pel fet d'haver de comptabilitzar el deute de les societats participades i també perquè els ingressos són cada cop més baixos. Concretament, l'endeutament ascendeix a 18,7 milions d'euros, als que se li han de sumar els 6,3 d'Ensisa i Nevasa. Tant el cònsol major, Enric Casadevall, com el conseller de l'oposició, Francesc Xavier Riba, consideren que es tracta d'una situació injusta, ja que no es tenen en compte els ingressos de les societats participades. A més, en la seva opinió, el límit d'endeutament s'hauria de calcular amb base a la mitjana d'ingressos dels tres últims anys. Riba va afegir que el Govern hauria d'ajudar els comuns amb estacions d'esquí.

Pel que fa a les despeses, i segons recollia ahir l'ANA, en inversió s'ha deixat d'adjudicar o autoritzar un 20% del total pressupostat. També s'ha fet un esforç de contenció en les despeses de funcionament, que han baixat un 7,45%, i, en l'apartat d'amortització del préstec, la xifra pressupostada i l'autoritzada han estat molt similars. El cònsol major, Enric Casadevall, va subratllar que estan satisfets amb el tancament perquè, tot i que es tracta d'anys complicats, s'han ajustat molt al pressupost i, a diferència de l'any anterior, aquest any s'ha pogut tancar en positiu. A nivell de despeses de personal, Casadevall va assegurar que també s'ha tancat per sota del previst perquè s'ha contractat menys gent a l'estiu, menys eventuals, i no s'han cobert les baixes.

Quant als ingressos, el cònsol va indicar que no s'ha pogut arribar a la xifra pressupostada perquè s'ha recaptat menys en concepte d'ITP i de drets de construcció, seguint la tendència dels últims anys. En aquest sentit, l'any 2009 la davallada dels ingressos va ser del 15%, mentre que el 2010 va ser del 13%.

Pel que fa al sostre d'endeutament, aquest s'ha situat al 207% respecte als ingressos de l'any anterior. Casadevall va dir que es tracta d'una situació injusta i que el problema se'l poden trobar a l'hora de dirigir-se a un banc per aconseguir finançament. Tot i això, considera que l'any vinent no sobrepassaran el límit perquè l'endeutament d'Ensisa serà més baix. L'endeutament del Comú ha estat de 18,2 milions d'euros i, sumat al del Palau de Gel, arriba als 18,8 milions. Amb les societats participades, el deute ascendeix fins als 25,1 milions d'euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT