PUBLICITAT

Un passeig de compres i olors

  • 53 especies de plantes autòctones que s'usen per elaborar els perfums conviuen amb les perfumeries d'Escaldes
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El conseller de Serveis i Informàtica del Comú d'Escaldes, Pere Moles, i la directora del Museu del Perfum, Imma Zamora,ahir a les jardineres Foto: TONY LARA

L'avinguda comercial Carlemany d'Escaldes-Engordany combina ara el tradicional espai de les perfumeries i comerços amb les plantes originàries d'aquests perfums que s'han ubicat ara a les jardineres del carrer.

El Museu del Perfum s'ha volgut afegir a l'any de la Capitalitat de la Cultura Catalana d'Escaldes-Engordany, i ho ha fet, coincidint amb l'inici de la campanya turística Andorra al maig, més que mai, amb una idea que el conseller de Serveis i Informàtica, Pere Moles, va definir com «potser la més original de totes», segons va informar l'ANA. A les 24 jardineres de la parròquia que van des del Museu del Perfum fins al Centre d'Art d'Escaldes s'hi han plantat fins a 53 espècies de plantes autòctones del Principat que s'usen per a elaborar perfums o productes d'estètica, i s'hi ha posat cartells informatius per donar a conèixer l'ús que se'n fa. Tal com va explicar la directora del Museu, Imma Zamora, també s'ha publicat un llibre que amplia la informació, ja que assegura que Andorra és un país molt ric en aquest sentit i que sovint la gent no ho sap. Per tot això, a més de Perfumeries Júlia i el Comú d'Escaldes, també s'ha comptat amb l'ajuda del CENMA per la part de més investigació botànica.

Andorra disposa d'un munt de plantes autòctones que s'usen per a l'elaboració de perfums i d'altres productes cosmètics, segons ha explicat la directora del Museu del Perfum. Per donar a conèixer aquesta riquesa del país s'ha creat El camí de les olors que a través de 53 espècies plantades a les jardineres que van del Museu del Perfum al CAEE indica quines són les utilitats i propietats de cada una d'elles.

Aquesta iniciativa, que s'emmarca dins dels actes de la capitalitat de la Cultura Catalana d'Escaldes-Engordany, no ha suposat una despesa extra per al Comú, segons el seu conseller de Serveis i Informàtica ja que a les jardineres «hi havíem de plantar igualment» i per tant l'única cosa que han hagut de fer és fer-ho amb una atenció especial i seguint les pautes marcades. Per tot això s'ha comptat amb l'equip de jardiners del Comú, a qui la consellera de Medi Ambient, Magda Sinfreu, els ho ha volgut agrair especialment. S'espera que les plantes puguin aguantar a les jardineres fins que arribi la neu, però Zamora va apuntar que de cara a la propera temporada serà més fàcil que tornin a créixer i no caldrà tornar a plantar-les.

Per ampliar la informació dels cartells que es troben a les jardineres, des de Perfumeries Júlia s'ha editat el llibre País d'aromes que detalla les propietats de cada una de les plantes del país i en quins productes es poden trobar. Aquest s'ha publicat en castellà i català i s'imprimirà en un futur també en francès, però per dificultats amb la traducció s'ha decidit no editar-lo en anglès.

Arrel del Camí de les olors, des del Museu del Perfum es plantegen també poder oferir visites guiades a grups que s'hi mostrin interessats, habilitar un hort per plantar-hi aquestes espècies en qüestió, i tirar endavant un taller de jardineria que impartirà Montse Brugulat. D'entre les plantes més destacades i habituals a Andorra, la directora del Museu del Perfum ha esmentat l'absenta que és molt abundant i la grandalla, que assegura que és molt apreciada al Principat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT