PUBLICITAT

Rascagneres diu que els països petits han de defensar-se "encara més" del delicte de blanqueig

  • "Seguint amb l'homogeneïtzació haurem de tornar a introduir l'autoblanqueig a la legislació andorrana", ha assegurat
05052011_bibm
La sala de BIBM acull les jornades des d'aquest dimecres i fins aquest dijous. Foto: ANA / J. A. G.
El degà del Col·legi d'Advocats d'Andorra, Joan Miquel Rascagneres, ha afirmat aquest dijous que els països petits necessiten possiblement protegir-se encara més dels perills associats al delicte de blanqueig de capitals. "Un país petit té la necessitat de defensar-se encara més d'aquest tipus de delicte", ha remarcat en el marc de la jornada sobre blanqueig que acull fins aquest dijous a la tarda la seu de BIBM. És per això que Rascagneres s'ha felicitat de "l'homogeneïtzació" de la legislació andorrana amb la tendència que marquen algunes directives europees i, d'altra banda, ha donat suport a les paraules del director de la Unitat d'Intel·ligència Financera (UIF), Carles Fiñana, en el sentit que l'autoblanqueig s'haurà de tipificar de nou. "Seguint amb l'homogeneïtzació haurem de tornar a introduir l'autoblanqueig a la legislació andorrana", ha assegurat.
La segona jornada ha arrencat amb la intervenció del fiscal en cap de l'Audiència Nacional espanyola, Javier Zaragoza, i ha continuat amb la de la també fiscal Virna María Alonso. Precisament en aquesta darrera intervenció, un dels aspectes que ha aixecat més comentaris ha estat la tendència que s'imposa sobre la imprescriptibilitat dels delictes de blanqueig. "Hi ha molt pocs delictes imprescriptibles –ha afirmat Rascagneres, citant els crims contra la humanitat-, però ara semblaria ser que la política criminal dels estats aniria també per actuar de tal manera que en tot moment es pugui perseguir un delicte de blanqueig".

Tant és així, ha remarcat el degà, que "fins i tot es podria actuar quan els delictes subjacents hagin prescrit". Ha afegit que "això evidentment és un tema de política criminal i ens podem interrogar sobre si realment el delicte de blanqueig s'ha de posar al mateix nivell que els crims contra la humanitat". En aquest sentit, ha recordat que "Andorra està seguint la mateixa tendència" en un procés d'homogeneïtzació de la norma. "Tot ve de tres directives europees successives, que no són aplicables aquí, però que han inspirat molta de la nostra legislació i estem exactament en el mateix moviment", ha subratllat Rascagneres.

Sobre la imprescriptibilitat del delicte de blanqueig a Andorra, el degà ha manifestat que al Principat "estem utilitzant les mateixes paraules i termes jurídics que la norma espanyola, per la qual cosa, quan es parla de possessió, mentre no s'interromp la possessió no comença a caure la prescripció i, així doncs, podem arribar a la mateixa conclusió". Finalment, Rascagneres, que ha valorat satisfactòriament el transcurs de les jornades, ha insistit que l'autoblanqueig, tal i com va advertir Carles Fiñana, s'haurà de tornar a tipificar perquè la pròxima revisió del Moneyval que es publicarà aviat ho requerirà.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT