PUBLICITAT

El paradís de les caigudes de blocs

  • 200 tècnics de 28 països repartits de tots els continents van visitar ahir la Solana d'Andorra la Vella com un indret inèdit en perillositat
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La comitiva dels tècnics que van visitar ahir el canal del forat negre Foto: TONY LARA

Una excursió de 200 tècnics i geòlegs de tot el món, van visitar ahir al Principat. Ni comerços, ni paratges naturals, ni pistes d'esquí, ni Naturlàndia. Només arribar ahir a les 19.30 al país i carregats de cascs van visitar el que es coneix com el Canal del Forat situat a la zona de la Solana d'Andorra la Vella. La intenció, veure un dels punts del món amb una perillositat pel risc de caiguda de blocs més important i, això sí, amb una protecció més alta. En el mateix autobús i ja sorpresos per la verticalitat de les muntanyes i les proteccions per tot arreu, es va qualificar el Principat com «el paradís de les caigudes de blocs», va remarcar un geòleg suís.

Es tracta d'un lloc inèdit perquè el risc de caigudes de blocs com la que hi ha en aquesta zona de la capital «només hi ha en dos llocs del món, com són en llocs costaners amb grans penya-segats com a Sudàfrica i en països alpins», segons va explicar Andrea Ruth, director general de la divisió de riscos naturals de Geoburgg. Aquesta empresa suïssa és la que va organitzar aquesta visita al Principat i el congrés internacional sobre corrents d'arrossegats que prèviament es va celebrar a Barcelona. Es tracta de l'única empresa en el món que fabrica les barreres dinàmiques que ara fa dos anys ens van instal·lar en aquesta zona propera al que es coneix també com la zona del Bon Repòs, o el carrer dels Barrers, on s'han donat casos de caigudes de grans blocs de moltes tones i que en el primer cas va ocasionar danys personals. A més d'aquests exemples també es van aportar per a tots els participants fotografies del corrent d'arrossegalls que va esdevenir l'1 d'agost del 2008 a la frontera del Riu Runer.

L'empresa que gestiona aquestes proteccions al país, Euroconsult, va ser qui va aportar l'experiència d'Andorra en aquesta trobada que avui pretenia seguir a Port Ainé per visitar una altra zona amb risc de fluxos de fang. La Solana, a més de ser una zona amb un nivell alt de risc, també és una de les parts del món amb més alta protecció. La barrera dinàmica que ahir van poder veure els experts fa vuit metres d'alçada i el que és més important la seva capacitat és de 5000 kilojoules, unitat que mesura l'energia. O el que és el mateix suporta el pes de 16 tones, que equival a frenar un camió que circula a una velocitat de 90 quilòmetres per hora. Al país hi ha repartides cinc quilòmetres d'aquesta superbarrera, i inclòs la del Roc del Quer de Canillo la supera en un metre d'alçada.

Ruth va destacar el material en què està construïda que és «un acer tractat que multiplica per quatre la capacitat d'aquest material», va explicar. Amb un fil de ferro d'aquest acer de tres milímetres es pot aixecar un cotxe. «Degut a la problemàtica que tenim, ens hem convertit en un dels països amb més proteccions per metre quadrat», va dir Josep Maria Huertas, cap d'obres públiques del Govern.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT