PUBLICITAT

Fiñana creu que s'ha de tornar a tipificar l'autoblanqueig com a delicte

  • La UFI treballa actualment en "petites qüestions tècniques" en el marc del qüestionari més recent de la quarta avaluació del Monyeval
04052011blanqueig
Rascagneres, Gómez de Liaño i altres ponents a les jornades sobre el blanqueig aquest dimecres a la seu de BIBM. Foto: ANA / J. A. G.
El director de la Unitat d'Intel·ligència Financera (UFI) d'Andorra, Carles Fiñana, ha dit aquest dimecres que el pròxim Consell General s'haurà de plantejar "tipificar de nou la figura de l'autoblanqueig com fan els altres països del nostre entorn". Fiñana, que ha intervingut a les jornades sobre blanqueig de capitals que organitza el Col·legi d'Advocats, ha explicat que en aquest moment s'està treballant "per poder complementar de manera addicional tot el que s'ha demanat" en la quarta avaluació del Moneyval, que s'està fent en l'actualitat. En la jornada també hi ha participat el cap d'estudis d'ensenyaments especials de l'Institut d'Estudis Fiscals del Ministeri d'Economia i Hisenda d'Espanya, Gonzalo Gómez de Liaño, que ha ressaltat la importància que el blanqueig té avui en dia, quan es calcula que suposa d'un 2 a un 5% del PIB mundial. Ha recordat que cal lluitar contra el blanqueig perquè darrere d'aquestes operacions hi ha el dolor de moltes persones que són víctimes d'activitats il·lícites com el narcotràfic, la prostitució o el tràfic d'òrgans, entre d'altres.
Fiñana ha dit que la unitat que dirigeix treballa actualment en "petites qüestions tècniques" en el marc del qüestionari més recent de la quarta avaluació del Monyeval, el grup regional del Grup d'Acció Financera Internacional (GAFI) encarregat del control sobre la implementació de normes en l'àmbit del blanqueig a Andorra, a la resta de petits estats d'Europa i a les exrepúbliques soviètiques. Quant a l'autoblanqueig, Fiñana ha afirmat que "és un tema que està aquí des de fa molts anys" i ha recordat que "l'anterior legislació nostra ja preveia aquesta figura", però que "després el legislador va creure convenient treure-la del Codi Penal".

Fiñana ha indicat que "la normativa internacional insisteix en aquesta qüestió i potser properament el nou Consell General s'haurà de plantejar, entre d'altres, aquest tema de tipificar de nou la figura de l'autoblanqueig, com fan els altres països del nostre entorn". Així mateix, Fiñana ha avançat que en les pròximes dues setmanes es donarà a conèixer la memòria del 2010 de la UFI, i ha subratllat que "el blanqueig i la corrupció van a més" i que "és tan important el que s'escapa a les economies mundials, que els estats no tenen altre remei que intentar contenir-ho i normativitzar de la millor manera possible".

"Tenim dèficits importants"
El director de la UFI ha assegurat que els treballs de la quarta avaluació estan sent una tasca "bastant feixuga", però ha afegit que la normativa d'Andorra està "molt avançada encara que no és perfecta" i que "té certs dèficits importants" els quals, ha afegit, "ens hem de comprometre a canviar, a més d'algunes deficiències tècniques", que s'estan resolent. En els pròxims mesos s'introduiran "petites modificacions tècniques" que, més endavant, portaran a "parlar amb el legislador més en profunditat d'altres qüestions" com són ara l'autoblanqueig i el contraban, ha recordat. En aquesta línia, ha dit que a Andorra li falta per a ratificar un conveni ja signat, el de Palermo, i que en aquests moments és "una punta de pica que ens exigeix el Moneyval". Fiñana ha manifestat que "en els pròxims mesos aquesta qüestió estarà solucionada".

Fiñana ha comentat que s'haurà de plantejar "dins de les 20 tipologies de delicte subjacent que apareixen en el GAFI, com per exemple el contraban, què passa amb el contraban aquí a Andorra". Ha recordat que el contraban al Principat "està tipificat amb una pena mínima de tres mesos, el nostre article 409 estableix una pena mínima de sis mesos, potser altres tipologies no seran tan interessants, però el problema és que aquesta gent que ens ve a examinar ho saben tot de nosaltres i, a partir d'aquí, un s'ha d'explicar com pot i les exigències ens portaran" a ratificar el Conveni de Palermo. I això malgrat que "en l'article 71 del nostre Codi Penal ja s'estableix fil per randa l'article 10 de la Convenció de Palermo i ho apliquem des d'un punt de vista civil, administratiu i penal".

Els canvis que s'estan preparant han de permetre que Andorra es presenti "de forma digna" al pròxim control, que s'ha endarrerit fins al març del 2012. "Allí és on se'ns posarà la nota a nivell mundial i aquesta afectarà a tots els organismes internacionals, per tant, estem en un moment important i treballem tot el que podem", ha afegit.

De la seva banda, Gonzalo Gómez de Liaño ha explicat que la lluita contra el blanqueig ha de perseguir "deixar sense resultats econòmics al delinqüent organitzat que és el que fa més mal a la societat". En aquest sentit, també ha remarcat que la cooperació interna entre institucions del mateix país i internacionals és fonamental tenint en compte que "no existeixen fronteres per als ciutadans amb la lliure circulació i el comerç lliure, el delinqüent és transfronterer".

Les jornades, que se celebren fins aquest dijous a la seu de BIBM amb la presència de més de 150 persones, han estat introduïdes pel degà del Col·legi d'Advocats d'Andorra, Joan Miquel Rascagneres, qui ha volgut ressaltar que la qüestió del blanqueig de capitals no és només un assumpte "econòmic" sinó que darrere d'aquesta activitat "hi ha milers de famílies destrossades per la droga" perquè "els diners que es blanquegen provenen de delictes greus que afecten moltíssim a la gent encara no ens n'adonem".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT