PUBLICITAT

La vida a pagès, en 250 fotografies des del XIX fins a l'actualitat

  • ?El món agrarai a les terres de parla catalana' inclou imatges del fons Prujà de Canillo
EVA ARASA
CANILLO

Periodic
Escena de la vida ural amb peces de la col·lecció Prujà, ahir Foto: ANA / J. A. G.

El santuari de Nostra Senyora de Meritxell, a Canillo, va acollir ahir a la tarda la inauguració de la mostra El món agrari a les terres de parla catalana que, organtizada per l'Institut Ramon Muntaner, es podrà visitar fins al 29 de maig.

L'exposició recull una selecció de 250 fotografies d'un fons de més de 4.000 que la Fundació del Món Rural ha recollit en els últims anys i que estan disponibles al portal Memòria Digital de Catalunya. Com a complement, es mostren objectes de la col·lecció d'art popular de Jesús Prujà, de Canillo. A la mostra catalana, que és itinerant i que es va inaugurar al Palau Robert, s'hi inclouen tres fotografies d'Andorra, obra de Josep Alsina. El comissari de la mostra, Josep Santesmasses, va dir que l'exposició pretén «reflectir tota la història del món agrari a tots els territoris de parla catalana». L'objectiu principal, continua, és «donar valor a la feina que ha fet el pagès a partir d'una estructuració en diversos àmbits» on es destaquen tant els paisatges, com els conreus o les formes de vida. Santsemasses va recordat que «sobretot hem pensat de no presentar-ho com un bloc històric tancat, sinó mostrar un camí que ens ve de lluny, però que avança cap al futur des del present actual».

Així mateix, va afegir el comissari, «no hem volgut només mirar el passat, sinó també aixecar una perspectiva de futur» ja que, va dir, «entenem que en el territori el factor agrari és important i també, d'alguna manera, hauria de ser considerat com un sector estratègic». L'exposició està plantejada com una recollida d'imatges i aplega fotografies que van des de finals del segle XIX fins a l'actualitat, informa l'ANA.

De la seva banda, i per part de la SAC, coorganotzadora de l'exposició, Àngels Mach va explicar que hi ha tres fotografies de Josep Alsina que corresponen a l'església de Juberri amb el tabac penjant per mostrar la peculiaritat d'Andorra, els prats d'Encamp i una imatge de l'Escaldes-Engordany més rural. «Andorra ha estat quasi exclusivament rural al llarg de tots els segles i encara n'hi ha de pagesos; és un àmbit molt important en un moment en què la gastronomia s'obre pas ja que, com a base, té els productes del camp». La mostra coincidirà, el 14 de maig, amb la celebració a Andorra de les jornades de recerca local Recercat, dins el marc de la Capitalitat Cultural Catalana (CCC).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT