Cano diu que el nou organigrama no comportarà reducció de plantilla
- La consellera afirma que la reestructuració millorarà l'atenció als ciutadans
- L'obertura imminent d'una finestreta única genera inquietud entre els treballadors
ANDORRA LA VELLA
La consellera de Cultura de la capital, Maite Cano, va sortir ahir al pas de la creixent inquietud que havia generat entre els treballadors del Departament l'anunci del nou organigrama aprovat la setmana passada pel Consell del Comú, i, sobretot, la imminent implantació d'una finestreta única per a tots els serveis del Departament. La reestructuració afecta d'una banda a la cúpula, en reduir a un únic cap d'àrea els tres que existien fins ara: Carme Tinturé continuarà al capdavant de l'Escola d'Art, però ara només com a cap de servei i fins que es jubili, al setembre que ve. El substitut sortirà d'un procés de promoció interna ja que --i aquest és un dels principis que Cano pensa aplicar en aquesta nova etapa-- el Departament de Cultura no contractarà en endavant cap nou treballador. "Totes les places que quedin vacants es cobriran amb gent de la casa", diu. Com a contrapartida, la consellera assegura que la reestructuració no comportarà la supressió de cap lloc de treball, i que tots els afectats pels canvis a l'organigrama conservaran les condicions laborals, inclòs el salari.
Pere Tomàs continua com a cap de servei de l'Aula de Teatre, que incorpora definitivament --i no només de fet-- la secció de dansa, secció que --cal recordar-- fins ara depenia nominalment de l'Institut de Música. En canvi, qui surt aparentment més malparat de la reestructuració és Josep Maria Escribano, fins ara al capdavant precisament de l'Institut de Música amb la categoria de cap d'àrea. Escribano deixarà l'Institut i es concentrarà en la direcció de la Temporada de Música i Dansa, que fins ara compaginava amb l'Escola de Música.
A més, exercirà com a assessor del seu substitut. El seu lloc es cobrirà, segons insisteix la consellera, amb professionals que ja treballen a l'Institut... però el nou director ja no serà cap d'àrea sinó cap de servei. El quart cap de servei, que sobre el paper gestionarà les activitats del Departament no englobades en els altres serveis --és a dir, festa major, cavalvada de Reis, Sant Joan, Sant Antoni, Sant Jordi, la Fira i el Centre Cultural-- quedarà sense cobrir i les funcions les assumiran els mateixos tècnics.
FINESTRETA ÚNICA... I CONTROVERTIDA Per sobre dels caps de servei hi haurà només un cap d'àrea i, encara més amunt, el director de Cultura. Però això, també sobre el paper, perquè el cap d'àrea únic serà en endavant Jan Cartes, avui en excedència i que es reincorporarà a la plaça quan deixi el càrrec de conseller general. Amb tot aquest ball de cromos, qui surt més reforçat és precisament la figura del director de Cultura, Albert Villaró, que tindrà com a interlocutors tres caps de servei --dos graus per sota en l'escalafó-- en lloc de tres caps d'àrea, com fins ara. Val a dir que el de director de Cultura és un càrrec de confiança --no pas tècnic-- i que per tant el seu mandat està estretament vinculat al de la majoria comunal.
Però la patata autènticament calenta de la reestructuració ha estat la implantació de la finestreta única, que --reconeix la consellera-- ha trepitjat més d'un ull de poll. Precisament ahir va intentar reconduir la situació amb una reunió informativa amb tot el personal de Cultura. Es tracta, a grans trets, d'unificar l'Administració de tots els serveis del Departament --l'Escola d'Art, l'Aula de Teatre i l'Institut de Música-- en una sola secció, de manera que tots els treballadors puguin resoldre qualsevol incidència relacionada amb qualsevol dels serveis. Un objectiu ambiciós que la consellera reconeix que pot aixecar suspicàcies --"Legítimes", diu-- i que requerirà el reciclatge dels afectats, però que --afirma-- ja es va implantar amb èxit fa tres cursos al comú. Cano justifica la reestructuració amb arguments econòmics --contenció de la despesa-- però també com una forma, diu, d'"optimitzar els recursos i els llocs de treball, racionalitzar l'estructura laboral, agilitzar el servei i, en definitiva, millorar l'atenció al ciutadà". La consellera es dóna els mesos de juliol i agost per implantar la finestreta única: "A partir de setembre, amb el nou curs, qualsevol gestió cultural es podrà fer als baixos de la Llacuna, des de les 8 del matí fins a les 8 del vespre".
La remodelació de l'organigrama de Cultura s'ha fet amb l'assessorament de l'empresa Opció RH, i segueix les que des de l'inici de la legislatura s'han implementat als departament d'Esports, Circulació i Recursos Humans del Comú. El Departament de Cano gestiona un pressupost anual de 2 milions d'euros. [email protected]
Per a més informació consulti l'edició en paper.