PUBLICITAT

La Batllia desestima l'al·legació de DA per obtenir el 28è conseller

  • L'aute que denega la demanda d'ApC i Verds no es pronuncia sobre la interpretació de la llei
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Nomen, Lozano, Bartumeu i Martí el passat dia de reflexió. Foto: ÀLEX LARA

L' aute dictat per la Batllia sobre l'atribució del 28è conseller general desestima les demandes fetes per Eusebi Nomen (Andorra pel Canvi) i Isabel Lozano (els Verds), encaminades a denunciar que els resultats de les eleccions no van ser ajustats al dret i a qüestionar la constitucionalitat del sistema de repartiment dels escons restants. Així mateix, l'aute també diu que no pot prosperar l'al·legació feta per Demòcrates per Andorra (DA), que pretenia que el Govern li adjudiqués el 14è escó nacional, perquè DA no s'ha adherit a la demanda de Nomen i Lozano ni ha presentat la seva pròpia demanda, i perquè aquesta petició no és matèria de drets fonamentals.

Per tant, la Batllia, a banda de recordar que Nomen i Lozano poden recórrer al TS, va obrir la porta a què DA presenti el seu propi recurs per la via de la jurisdicció ordinària. Així doncs, la Batllia assegura que en l'actuació del Govern «no s'aprecia cap violació de drets fonamentals» i que ni ApC ni els Verds podien optar al repartiment, cosa que l'Executiu va celebrar ahir a través d'un comunicat, però no es pronuncia sobre com s'ha d'interpretar la llei electoral per calcular i adjudicar el 14è conseller en la situació donada per les eleccions del 3 d'abril.

L'aute, dictat per Maria Àngels Moreno, determina que el Govern va actuar d'acord amb el principi de legalitat en descartar que ApC i els Verds poguessin concórrer al repartiment de les restes dels escons, ja que la Llei fixa que només els partits que han obtingut representació concorren a repartir-se les restes. Per tant, «no hi ha hagut distincions ni discriminacions de cap classe».

L'aute també diu que la limitació de sufragis mínims per obtenir representació no és inconstitucional com sostenen els demandants, i si el que es vol és canviar la Llei, que ho exposin davant del Consell General.

En canvi, pel que fa a la pretensió d'ApC i Verds de discutir el repartiment del 14è conseller a favor del Partit Socialdemòcrata exposant que hi hauria un buit legal, la Batllia entén que els demandants no estan legitimats per fer-ho perquè no van entrar en el repartiment de restes.

Pel que fa a l'al·legació feta per DA, la Batllia diu que la interpretació de la llei per adjudicar aquest conseller no pot ser objecte del present procediment, i en tot cas DA hauria de fer ús dels recursos ordinàriament previstos per les lleis, ja que es tracta d'una qüestió de legalitat ordinària i que no afecta a drets fonamentals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT