PUBLICITAT

Tancat per vacances

  • Només una quarantena de persones es manifesten en el primer 1 de Maig d'obligat tancament
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els participants de la manifestació (Ubach al centre) per l'avinguda Meritxell, ahir. Foto: TONY LARA

El primer 1 de Maig d'obligat tancament va convertir-se més en una jornada de descans i de vacances que en una jornada reivindicativa. Per primera vegada els establiments comercials van haver de tancar per llei, en una mesura del ja exGovern socialdemòcrata per donar més sentit reivindicatiu al Dia Internacional del Treball. Però ahir a les 12 del migdia i també a les dues, hora aproximada de finalització de la manifestació per celebrar la jornada, els assistents no van superar la cinquantena.

La manifestació d'ahir va estar organitzada per primera vegada conjuntament entre la Unió Sindical d'Andorra (USdA) i la Plataforma Sindical de Funcionaris Comunals. En canvi, l'altre sindicat d'àmbit nacional, el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), no va voler ser partícip de l'organització. El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, va assegurar que havien estat convidats però «dos no poden entendre's si un no vol», va manifestar.

Sí que hi eren, representant al Partit Socialdemòcrata, la consellera de Cultura i Turisme, Maite Cano, i el secretari d'organització del PS, David Ríos, així com Antònia Escoda i Joel Samper representant als Verds d'Andorra.

La manifestació va començar al carrer de la Unió d'Escaldes i de la capital, va baixar per l'Avinguda Meritxell i va finalitzar al barri antic amb una botifarrada. La reivindicació va estar amenitzada pel grup de batuca Samba Wiki, que van posar el punt de festa i de ritme. Fins i tot van ser ells els que van animar als manifestants a fer més paleses les seves demandes, amb crits com «Volem una Andorra diferent» o «Volem més justícia per la gent».

no a l'acomiadament lliure / La reinvindicació del Dia del Treball va anar encarada principalment en dos aspectes. Per una banda la revisió i millora de les lleis laborals, que tot i l'impuls iniciat per part del PS i d'ApC, «s'han quedat tancades en un calaix», va lamentar Ubach. El sindicalista va reclamar el desenvolupament del punt número 2 de la Constitució i que les lleis socials i laborals que es desenvolupin siguin «equiparables a la resta de països europeus». En aquest sentit, va opinar que altres governs han fet propostes sobre lleis socials però que «eren dignes de Burkina Faso».

Ubach també va reclamar més esforços per eliminar l'acomiadament lliure i va citar el cas d'Electrotècnia com a un exemple que va fer «molt de mal al sindicat», ja que 20 famílies es van quedar sense feina «per haver seguit les nostres recomanacions». Unes recomanacions que en principi tenien aval legal. Ubach va informar que el Govern ha obert un expedient a l'empresa tot i que desconeixen en quin punt es troba actualment.

D'altra banda, el secretari general va lamentar que encara existís la «política de la por a Andorra» realitzada pels empresaris als seus treballadors quan aquests reclamen públicament els seus drets. Segons Ubach, Andorra segueix en una «mentalitat medieval» ja que el treballador pot ser «perseguit i acomiadat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT