PUBLICITAT

La mútua interna d'Encamp ha suposat 45.689 euros en set anys

  • El Comú ha hagut de fer aportacions per cobrir les baixes dels treballadors de la corporació
EL PERIÒDIC
ENCAMP

El Comú d'Encamp ha hagut de destinar durant els darrers set anys, un total de 45.689 euros de més a la mútua interna dels treballadors per cobrir les baixes, el que suposa, que a banda de l'1% del sou que es reté als empleats, la corporació ha hagut d'invertir diners de les arques públiques per garantir la totalitat del sou als qui agafen una baixa laboral. El cònsol de la parròquia, Miquel Alís,va explicar ahir que des que van entrar a la corporació han treballat per evitar els abusos dels treballadors, i que han aconseguit reduir notablement el nombre de dies de baixa, i per tant la partida pressupostària que s'hi ha de destinar.

Els treballadors del Comú d'Encamp aporten cada mes un 1% del seu sou a la mútua interna de la corporació perquè se'ls garanteixi que quan han d'agafar una baixa se'ls pagui el total del seu salari, i no només el que cobreix la CASS. Segons el cònsol, el Comú no té l'obligació d'oferir aquesta opció, però fa molts anys que es fa perquè «és molt bo per als treballadors, ja que alguns tenen el seu sou compromès i si quan es posen malalts no poden percebre la mateixa quantitat, això els genera grans problemes». És per aquest motiu que Alís defensa aquesta mesura, però indica també que cal anar amb compte perquè alguna vegada s'han produït abusos, i això suposa que el pressupost comunal es vegi perjudicat per haver d'invertir en la mútua.

Segons exposa el cònsol, «quan vam arribar, al 2004, estàvem una mica espantats» perquè hi havia una mitjana de dies de baixa per persona al voltant dels 25, i «vam posar el crit al cel perquè això no es podia aguantar de cap manera». Actualment aquesta mitjana s'ha reduït i al 2010 es va situar en els 17 dies per persona, i és que el cònsol assegura que han fet una feina de conscienciació amb els treballadors i «han vist que si es feien abusos això perjudicava als companys». Per cobrir la totalitat de la despesa amb les retencions, al 2003 s'hagués hagut d'incrementar el percentatge fins al 3,86% i per tant «s'havia de solucionar».

El 2003 va ser, amb diferència, l'any en el qual hi va haver més baixes i es van haver de destinar més diners del Comú a la mútua, concretament 203.924 euros, que és més del total que s'ha hagut de destinar en els darrers set anys. Aquest va ser el motiu pel que es va haver d'actuar ràpidament, i és que dels 7.599 dies de baixa que es van haver de cobrir aquell any, les retencions dels salaris només van arribar a pagar el 36,17%.

BENEFICI / L'any següent, però, la tendència es va invertir de manera molt accentuada, i la mútua va suposar un benefici per a la corporació, ja que amb les retencions es van pagar totes les despeses de les baixes i van quedar 4.020 euros en positiu. Aquest fet es va incrementar encara més a l'any següent, quan el benefici va ser de 39.661 euros, però des d'aleshores els saldos han tornat a ser negatius tots els anys, i aquest 2010 es van haver d'invertir 12.809 euros de més a la mútua, informa l'ANA.

Tot i que en general la mútua suposa una despesa per a la parròquia, el cònsol no considera que s'hagi de modificar, ja que la xifra «sol estar al voltant de l'1% que és el que aporten els treballadors», i s'han mantingut converses amb els sindicats perquè no es produeixin abusos. Exactament, en els darrers set anys, els dos mandats d'Alís, la mitjana ha estat de l'1,06%, tot i que en aquest darrer mandat la mitjana és superior, situant-se en l'1,26%.

Al 2010 la mútua va haver de cobrir 5.710 dies de baixa, que suposen una mitjana de 17 dies per treballador, i una suma de 85.989 euros, dels quals, 12.809 euros els va haver d'aportar el Comú perquè les retencions no hi arribaven. Des del 1993, quan es va iniciar el funcionament de la mútua interna, el 88,83% de les baixes s'han pogut cobrir amb les retencions, i la resta no, per tant la parròquia ha hagut d'invertir 380.832 euros de més per pagar la totalitat del sou dels treballadors de baixa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT