Adéu a la bèstia negra

• El VPC venç el Sor Agout (13-9), l'únic al qual no havia guanyat en la lliga, i jugarà la final amb el Saint Sulpice
IVÁN MOURE
LAVELANET / ENVIAT ESPECIAL

Adam Hinds, que va jugar de tanca, avança amb l'oval placat per Ceresoli en una acció de la primera part, ahir en el VPC-Sor Agout a Lavelanet Foto: TONY LARA

El VPC va derrotar ahir el Sor Agout i ja és a la final. «One more match», va recordar Michael Broad als seus jugadors fent pinya després del partit. Aquest és el missatge. Res d'eufòries ni celebracions. Només falta un triomf i llavors valdrà tot, podrà córrer el cava o la cervesa, però el VPC és a un pas del retorn a la Tercera Federal i encara no val cap tipus d'eufòria perquè ahir va caler molta concentració i una excel·lent defensa –que es va aconseguir– per derrotar l'únic equip que havia estat capaç de superar el quinze tricolor tant a casa com a domicili. El rival en la final serà el Saint Sulpice, dissabte vinent a les vuit del vespre al camp de la Valée du Girou.

A la tercera, però, va ser la vençuda. El VPC va guanyar quan tocava. Un 13-9 amb patiment fins al final, amb el Sor Agout a un metre de la línia de marca i tots els tres quarts empenyent per aconseguir un assaig que hauria estat fatídic. Amb disciplina i agressivitat el VPC va aguantar acorralat fins que l'àrbitre va xiular el final i la parròquia andorrana, amb més d'un centenar de seguidors, va esclatar d'alegria rebifant perquè s'havia patit, i molt, però també és cert que així és com més agrada guanyar.

Va ajudar molt que la gran amenaça del Sor Agout, el seu xutador Ceresoli, no estigués especialment fi amb els peus. Fa un mes aquest home ho va encertar tot, sobretot entre pals, per remuntar un partit que el VPC tenia gairebé guanyat i la setmana passada, en els quarts de final, havia fet gairebé tots els punts amb transformacions i cops de càstigs vitals per superar la Saudrune 40-30. Però ahir va tornar a la terra i va fallar dos dels tres cops de càstig que va tenir. Al camp del Consell no havia fallat ni un i ahir, aquest sis punts que no va poder sumar al caseller del seu equip van acabar sent determinants.

Per començar el VPC no va transmetre bones sensacions, amb Hinds de tanca per suplir la més que sensible baixa de Magallon, Roger Fité de deu i Barkalaia respondable dels xuts. El Sor Agout va sortir a voler jugar i a la mínima que s'apropava a la línia de marca tricolor intentava puntuar. Així al minut 10 Escolano va encertar un drop per posar el seu equip per davant (0-3). La rèplica d'un VPC que no aconseguia moure l'oval amb suficient facilitat va arribar amb un cop de càstig de 50 metres, però Hinds va fallar-lo. Era l'única manera perquè volent jugar la defensa rival o alguna badada en la recepció de l'oval aturava tots els atacs. Fins que el propi Hinds va protagonitzar al minut 20 una cavalcada d'aquelles made in Maga per arribar a la línia de 22 metres on va forçar un cop de càstig que Barkalaia va transformar per empatar.

El que dominava, però, era el Sor Agout. I de manera abrumadora, tot i que només va poder arribar al descans amb un avantatge de tres punts, gràcies a un drop que va encertar Ceresoli.

inferioritat al segon temps / Joan Fité va ser expulsat poc abans de la pausa i el VPC va haver de començar la segona part en inferioritat numèrica. Era igual perquè la defensa estava funcionant i quan va reingressar al terreny de joc, en la primera transició amb cara i ulls que feia el VPC, Alieu va trobar un forat en la línia defensiva rival per aconseguir el 8-6 al minut 49. Barkalaia, escorat a l'esquerra, tenia l'efecte a favor i tot i que amb suspens, va complir amb la transformació amb l'ajut del pal llarg. L'oval va entrar plorant, però era el 10-9.

Va ser un cop fort per al Sor Agout, que havia estant buscant l'assaig durant tota la primera part i en la primera aproximació amb intencions dels tricolors no havia estat capaç d'evitar la marca. Però qui sinó, Ceresoli va tornar a donar vida al partit amb un cop de càstig al minut 60 que significava el 10-9.

El VPC sabia que el Sor Agout estava arriscant més i depsrés d'una recuperació Roger Fité va ser placat a l'alçada del coll que, tot i que l'acció no va ser sancionada amb groga Barkalaia va fer el 13-9 amb un cop de càstig ben fàcil. Era el minut 63 i deu més tard, després de què el VPC aturés un parell d'envestides d'un rival que s'estava aplicant com mai, Barkalaia va tenir un nou cop de càstig de 30 metres i centrat però va fallar.

Encertar hauria estat clau perquè significaria escapar-se de set punts, l'equivalent a un assaig. I amb el temps en contra el Sor Agout va acorralar el quinze de Broad en el seu mig camp. Ho va provar de totes les maneres: movent l'oval a esquerra, a dreta, buscant incursions des de darrera, utilitzant la força... Es va quedar a un metre de la línia de marca i l'electrònic marcava el minut 40. Era el tot o res però una vegada més el VPC va mantenir l'ordre defensiu que val una final.